TRE GAFFLAR OCH EN TOLVA GER NYTT LIV TILL ANTIKRUNDAN

Klassikernas ÅFOR har i år flera spännande tillskott på anmälningslistan . Tre gafflar och en tysk tolva. Gafflarna är 120-åriga Eol, R8 Asagao från 1908 och den tyska Colin Archern Gudrun III.

De får tampas med gräddan av prominenta svenska segeljakter: Refanut, Beatrice Aurore, Gerdny, Ballad, Bacchant , Itaka, Anitra och Elske. Ryktet säger att Jacob Wallenbergs Regina inte ställer upp i år. Britt Marie och Kerma finns heller inte på listan men det kan hända det bara är en tidsfråga.

De nya spännande nytillskotten är tre gaffelriggade båtar och tyska 12mR Anita.

Anita byggdes i slutet av 30-talet hos Abeking & Rasmussen och meningen var att den skulle delta i Olympiska Spelen i Helsingfors 1940 men kriget kom emellan och det blev heller aldrig något OS med tolvor. Idag ägs Anita av en förening och ungdomar har möjlighet att mönstra på. Ytterligare en ny bekantskap men ett nummer mindre är havskryssaren Vandia från Råå, byggd 1950 hos Henry Rasmussens varv i Danmark. Finländska havskryssaren Pam med Santtu Parikka som skeppare ställer upp för andra gången.

Men årets sensation är de tre anmälda gaffelriggarna Eol, Asagao och tyska Gudrun III. Gudrun är av typ Colin Archer med ett inte alltför spännande mätetal men båten har placerat sig bra in tyska klassikerregattor.

Uppgörelsen mellan de tre gaffelriggarna kan bli väldigt väderberoende eftersom R8 Asagao från 1908 är en blekeskenare som inte trivs i hög sjö och hårda vindar, enligt skepparen Kjell Nilsson. Ser man till meriterna så är Asagao outstanding med ett världsmästerskap i första regelns klass för åttorna i Hankö i Norge 2008 och dessutom segrar i Kräftköret och Sandhamn Open.

- Vi ställer upp för att vinna. Besättningen är intrimmad, så vi behöver bara komplettera med sjösjuketabletter, garvar Kjell. Han tillägger att Asagao är i utmärkt skick och har fått lite nya fall och en lättvindfock i vår.

Det är inte första gången gaffelriggade båtar ställer upp i ÅFOR Classic. SK55 Miranda placerades sig väl 2011 och enligt klassikerna skuggregel Baltic Rule vann faktiskt Miranda, men enligt ORC Club och SRS gick det inte lika bra.

- Det är ingen nackdel att segla gaffel i ett offshorerace eftersom det ofta bjuder på långa öppna bogar, säger Mirandas skeppare Henrik Widstrand. Värre är det på tricksig skärgårdsbana.

- Gaffel is the new black, kommenterar Eols skeppare Fredrik Eriksson när han får höra nyheten om de tre gafflarna. Fredrik och hans gäng hade redan tidigt bestämt sig för att segla ÅFOR Classic med 120-åriga Eol. Målet för dem är mer modest att segla runt banan. Läs reportaget om Eols satsning i kommande nummer av SEARCH Magazine.

ÅFOR Classic seglas med start i Stockholm söndagen den 3 juli via Sandhamn och båtarna rundar sedan Visby angörning och går i mål i Sandhamn, total sträcka 250 nm.

TEXT: OLLE APPELBERG

Gudrun III byggd i Långedrag 1918. Foto Maximilian Ahrens

Top