Transat Jacques Vabre Snälla Doldrums?

Nämner du ordet Doldrums är det många havskappseglare som får en glasartad blick och suckar tungt, men enligt Richard Silvani från Météo France är det möjligt att resan igenom den Internationella Konvergenszonen inte blir så svår som den skulle kunna vara.

"The Doldrums är inte så aktiva just nu då Passadvinden blåser stabilt på vardera sida" är Silvanis analys, Transat Jacques Vabres officella meterolog, "det är till och med så att de två högtrycken som ligger på vardera sidan om ekvatorn, vid Azorerna i norr och St. Helena i söder, verkar fördelaktigt för en storskalig etablerad vind" 

Men, trots det relativt fördelaktiga vindläget, det blåser mellan 6-8 knop, kommer vissa hantera det bättre än andra: Apivia leder nu IMOCA klassen efter att ha hittat en bättre väg än Charal. "The Doldrums är alltid kluriga!" lägger Silvani till. 

The Doldrums 

The Doldrums, vars formella namn är den Intertropiska Konvergenszonen, är en havszon, mer specifikt är the doldrums havsbälten nära ekvatorn. Regionen som kännetecknas av liten eller ingen vind har ställt till med problem för seglare i flera hundra år, och beslutet hur man ska ta sig igenom zonen brukar bli avgörande i många havskappseglingar. 

The Doldrums finns i både Atlanten och Stilla Havet, och ligger fem grader norr och fem grader i söder om ekvatorn. De långa blekeperioderna uppstå då solens intensiva strålning värmer upp  luften som stiger upp i atmosfären, i stället för att blåsa horisontellt. 

På grund av den stigande fuktiga luften kan det i the Doldrums också uppstå extremt väder som massiva stormar, stormar, åskväder eller orkaner. Så både bristen på vind och det extrema vädret orsakar problem för sjöfarare. 

Top