Tomas Nordqvists väg till bronset - EM i Laser Master EM

EM i Laser Master, eller rättare sagt, EurILCA Master European Championships, gick av stapeln i spanska L'Escala mellan den 7 och 13 oktober. Inte mindre än 13 svenskar var på och två av dem knep brons; Ann Lorén i damklassen och Tomas Nordqvist i ILCA 7 GM. Här bjuder Tomas på en återblick av sitt mästerskap.

Mer om EM i Laser Master kan du läsa i notisen Fina framgångar på EM i Laser Master.

Första seglingen bjöd på stark vind vilket passar Tomas som handen i handsken.

- Jag rundade som trea efter första kryssen och föll av till en surfande läns i stora vågor ovanpå en inrullande dyning. Var väl lite väl exalterad och provade även min sprillans nya lovartsrull för att ta surfen ner för vågen och en visselsignal hördes. Brott mot regel 42, otillåten framdrivning. Slutade 6:a efter att ha snurrat två varv för regelbrottet.

Andra racet gick i liknande förhållanden.

- Jag fick en hyfsad start i lä, men kunde inte slå framför fältet, fortsatte ut på vänsterkanten och hoppades på att den hittills oscillerande vinden skulle vrida till min fördel. Vinden vred 10 grader och jag kunde slå till hög bog och går före fältet. Rundade som 1:a efter första kryssen och höll detta in till mål. Med samma poäng som ledande José van der Ploeg efter första dagen. José vann olympiskt guld i Finnjolleklassen i Barcelona 1992.

Totalt deltog 256 seglare uppdelade i fem klasser; ILCA 6 AM-M (50), ILCA 6 GM (45), ILCA 6 GGM-L (40), ILCA 7 AM-M-GGM (58) och ILCA 7 GM (63). Foto: Thom Touw Photography / EurILCA

Då det rådde stiltje på morgnarna sköts starten upp, men prognosen lovade sjöbris på eftermiddagarna vilket infriades. Det bjöds på två seglingar per dag i 5-8 m/s de följande tre dagarna. För Tomas betydde det placeringar mellan 3 och 9.

- Jag tog båtar på kryssen men tappade på undanvindarna då jag var tvungen att segla försiktigt med centerbordet helt nere för att inte riskera ännu en gul flagga från domarna som skulle göra att jag var tvungen att utgå.

Tomas låg tvåa sista dagen och nu med helt nya vindförutsättningar.

- Efter den dagliga genomgången inför seglingarna med vår seglande coach Ian Elliot, tillika Svenska Laserförbundets tränare, bestämdes det att vi skullel träffas fyra och fyra allt eftersom vi kommer ut till startfartyget för att testa hur berget på höger sida påverkar kryssens vägval. Två olika grupper seglar iväg och högerkant visar fördel i båda fallen. Starten gick och jag försökte gå höger då vindskiften inte favoriserar att jag skulle segla åt vänster. Det såg bra ut men på långa slaget upp mot märket fyllde vinden på från vänster så 10 båtar rundade före från vänsterkanten, några var även före från höger. Detta blev min sämsta segling; en 13:e plats.

Det bjöds på liknande förhållanden i sista seglingen där Tomas blev 9:a. Han fcik stryk av fransmannen som låg 3:a och kanadensaren som låg 4:a och visste inte sin slutplacering när han gick i mål.

- Jag hoppas på min målsättning - en medaljplats - och blev både nöjd och glad med ett brons. På kvällen gick vi svenska deltagare som vanligt ut och åt en god middag toppad med Champagne för att fira tre bronsmedaljer; Ann Loréns, Ian Elliots och mitt (seglande coachen Ian Elliot tog brons i apprenticeklassen under kanadensisk flagg), avslutar Tomas.

Top