Tomas Grundel och Johan Strömdahl vinner 2018 års SWE 505 CUP

Under helgen seglades KSSS Olympiska Regatta, med den avgjordes också årets SWE 505 CUP, tävlingen som korar den bästa svenska Fivebesättningen under säsongen. I år fick vi se nya mästare – Tomas Grundel/Johan Strömdahl, KSSS.

Stockholmsseglarna behärskade sin hemmaplan bäst och regattan vanns av Ebbe Rosén/Olle Wenrup, Mälarhöjdens KS. På söndagen blev Olle ersatt av Bengt Sareyko pga. sjukdom. Bengt är också en rutinerad 505-gast så serien blev imponerande 2-2-1-2-1-1-5-1-1, efter en borträknad segling. Tomas Grundel/Johan Strömdahl, KSSS, startade med en seger och tog en andra vinst i segling 3, men fick sedan nöja sig med placeringar mellan 2 och 5. Det räckte dock till en klar andraplats i tävlingen, 7 poäng efter segrarna. Tom och Toni Hastenpflug, SS Åmålsviken, seglade hem tre vinster men var lite för ojämna för att kunna utmana de två i toppen. En klar tredjeplats blev facit. Martin Strandberg/Johan Lindell, MSS/KSSS, seglade förbundets båt, SWE 8585, och lyckades ta två tredjeplatser, men ovanan vid båten tog ut sin rätt och det blev en total 8:e plats i det 13 båtar stora fältet.

KSSS bjöd på nio spännande delseglingar. Att segla på Baggen är inte en baggis – man måste vara på helspänn och ta vara på alla skift och vindpuffar för att vara med i toppen. Det innebär mycket frustration, men också stor tillfredsställelse när allt fungerar. 

KSSS Olympiska Regatta var sista seglingen i SWE 505 CUP. Inför tävlingen var Peter Bökmark/Martin Persson, BKSS/GKSS, i en knapp ledning före Grundel/Strömdahl med Rosén/Wenrup på tredjeplatsen. Trots många bra placeringar lyckade Bökmark/Persson inte behålla sin ledning. En tjuvstart och en ödesdiger kapsejsning i sista delseglingen gjorde att de rasade till tredje plats i cupen. Rosén/Wenrups fina serie i Stockholm räckte inte för att ta sig ända till toppen, men det blev en andraplats. Värdiga vinnare av SWE 505 CUP 2018 blev således Tomas Grundel/Johan Strömdahl. De har gått från klarhet till klarhet den här säsongen och är också regerande svenska mästare i 505. Pristagarna belönades med helårsprenumerationer på SEARCH Magazine och high-tech tampar från Robline. Stort tack till våra sponsorer! 

Årets SWE 505 CUP har haft 33 deltagande besättningar, vilket är nytt rekord. Det var också rekordjämnt i toppen och efter 20 seglingar och tre borträknade skilde det bara 9 poäng mellan plats 1 och 3. Till nästa säsong hoppas vi på ändå större deltagande och ändå tätare segling. Det är fler som funderar på att börja i 505 nu, för att vara väl förberedda till VM 2020 som går i Båstad. Alla är välkomna! 

Text: Per-Eric Thörnström

Top