TJV: I väntans tider

Det har gått tre dagar sedan starten av Transat Jacques Vabre (TJV) söndagen den 29 oktober. På grund av den brutala prognosen släppte tävlingsledningen iväg Class40, Ocean 50 och Ultime. Föstnämnda fleet har enligt plan sökt skydd i Lorient. De fem ultimetrimaranerna hann, också de enligt plan, förbi det värsta ovädret och befinner sig just nu i relativt beskedliga förhållanden i höjd med Maderia. Då tävlingsledningen inte såg någon möjlighet för det 40 båtar starka imocafleetet att söka lä längs med europas västkust skjöt man på starten. imocabåtarna ligger därför kvar i Le Havre i väntan på bättre tider.

Det förutspådda ovädret har nu dragit in över franska västkusten. Medan stora delar av tävlingsflottan (95%) ligger förtöjd i hamn, gör de fem ultimebesättningarna sitt bästa för att navigera sig igenom det Azeriska högtrycket* för att snabbt haka på passadvindståget över Atlanten. Just nu ser det ut som att SVR Lazartigue med François Gabart och Tom Laperche har positionerat sig fördelaktigt och sannolikt kommer nå fram först till den nordostliga vinden. Det är dock inte omöjligt att båtarna bakom kan dra fördel av att Lazartigue röjer de verkliga förhållandena. Området är känt för att bjuda på lynnigt och oförutsägbart väder.

Vad gäller gänget på land är utmaningen att hålla humör och racemode på lämplig nivå. En start rör i regel upp en hel del anspänning. Hur hanterar man den i onödan ansamlade energin? Hur laddar man om? Kan den uppkomna situationen ställa till det bland förhandsfavoriterna?

*Vill du lära dig mer om Azeriska högtrycket rekommenderar vi artikeln Storskaligt väder - ryggraden i det meteorologiska språket som ingår i serien Navigation och Meteorologi signerad Roger Nilson och Lage Larsson.

Starten gick i spektakulära förhållanden. Reprisen nedan är perfekt underhållning för dig som har en dryg timme att slå ihjäl. Lite tidspressad? Vi har valt ut ett fotografi som säger en hel del om situationen där ute på vattnet när skottet gick.

Starten av Transat Jacques Vabre 2023. Foto: Facebook @TransatJacquesVabre

Top