Tjejerna är tillbaka på Stena Match Cup!

Förra året uteblev damtävlingen i Stena Match Cup Sweden till fördel för VM i Göteborg och OS i London. Nu återvänder Women’s Trophy till Marstrand där svenska och internationella elitlag kommer att göra upp i en av världens mest prestigefyllda matchracingtävlingar.Bland de sex skeppare som bjudits in till Stena Match Cup Sweden Women’s Trophy finns Ekaterina Skudina från Ryssland som nådde en fjärdeplats OS 2012 och nyss tog hem ett silver i VM i Korea. Hon har tidigare visat att hon trivs på Marstrand och 2010 vann hon Stena Match Cup Sweden. Till årets tävling kommer också holländskan Klaartje Zuiderbaan, som deltog i Volvo Ocean Race 2001-02 och har testseglat för Team SCA, samt stjärnskottet Stephanie Roble (USA) med en andraplats i det Amerikanska mästerskapet som en färsk merit under 2013.


I startfältet finns tre svenska hemmafavoriter; OS-seglaren Anna Kjellberg, stjärnskottet Carolin Sylvan och meriterade Anna Kjellgren som precis som de övriga seglar för GKSS. Anna Kjellberg nådde femte plats i VM i Korea och just nu är hon i delad ledning i Women’s International Match Racing Series, världscupen i matchracing för damer som startades i vintras. 
Kjellberg fick sitt stora genombrott på Marstrand 2008 med en andra plats i Stena Match Cup Sweden. Året därpå var hennes lag återigen nära att vinna den stora bucklan när de förlorade den avgörande finalmatchen med mindre än en meter. Stena Match Cup Sweden Women’s Trophy ingår inte som en deltävling i världscupen men det finns mycket prestige i den klassiska matchracingregattan.

– Marstrand kommer att bli årets höjdpunkt och vi ser fram emot att komma tillbaks till vår favoritarena och till att segla DS37 som är lagets favoritbåt, säger Anna Kjellberg.
Både hon och Caroline Sylvan laddar den här veckan upp inför Stena Match Cup Sweden med världscuptävlingen Danish Open som seglas i Skovshoved.
– Tack vare den nya serien har vi många regattor just nu och upplägget inför Marstrand är att fortsätta vässa formen på tävling. Då utvecklas vi mest eftersom tävlingsmomentet gör att vi vill spetsa till alla delar av seglingen, avslutar Anna Kjellberg.


Startfält Women’s Class Stena Match Cup Sweden 2013

Ekaterina Skudina (RUS)

Carolin Sylvan (SVE)

Anna Kjellberg (SVE)

Anna Kjellgren (SVE)

Stephanie Roble (USA)

Klaartje Zuiderbaan (HOL)

Sex matchracinglag har bjudits in till Stena Match Cup Sweden Women’s Trophy och tävlingen inleds med en grundomgång där alla möter varandra i två matcher – en dubbel Round Robin. De lag som samlat flest poäng går vidare till final och sedan final. För första gången på Marstrand seglas damernas matcher parallellt med herrarnas på tävlingsarenan under grundomgången. Det betyder att det blir tätare mellan hemmafavoriterna och att tävlingen blir mer actionfylld. 
Finalerna för både herrar och damer avgörs lördagen den 6 juli.

Top