The Ocean Race avslutar ett episkt 2023 på topp

Ett intensivt tävlingsår avslutas med att Notice of Race släpps för The Ocean Race Europe 2025 och The Ocean Race 2026-27, tillsammans med omfattande rapporter om händelserna under 2023.

Året 2023 inleddes med starten av The Ocean Race från Alicante den 15 januari. Det är den första upplagan av tävlingen som kappseglat med de foilande IMOCA-båtarna och den senaste utvecklingen av 50-årsjubilerande Whitbread Round the World Race, Volvo Ocean Race och The Ocean Race.

Foto: Sailing Energy / The Ocean Race

Från starten hela vägen fram till Grand Finale i Genova, Italien i juli, bjöds det på tight och fängslande kappsegling, inklusive den längsta delsträckan genom Södra Oceanen i tävlingens historia samt nytt fartrekord för enskrov. Allt kulminerade med den inspirerande segern för 11th Hour Racing Team, det första amerikanska laget som vunnit tävlingen och sedermera hyllades som World’s Sailing’s “Team of the Year” 2023.


Foto: © Sailing Energy / The Ocean Race

Sida vid sida med havskappseglingarna runt jorden har ett annat arbete pågått: racet för haven. Under året visade The Ocean Race, dess seglare, team och intressenter, ett orubbligt engagemang för havets hälsa, inklusive en 75% minskning av växthusgasutsläpp från tävlingsarrangemanget jämfört med den föregående upplagan.

"Det senaste året har återigen visat att The Ocean Race förblir höjdpunkten av mänsklig prestation inom sporten", säger Richard Brisius, tävlingsordförande för The Ocean Race. "När vi firar 50 år av tävlingen och reflekterar över hur evenemanget har utvecklats över tiden är detta mer påtagligt än någonsin och ligger till grund för vårt arv: att tävla i The Ocean Race är en unik prestation i en seglares liv.

Vi hade ett otroligt race med många nya seglare som tog sig an utmaningen med The Ocean Race för första gången, och vi hade fler kvinnor som deltog än någonsin tidigare. Alla seglare och team mötte prövningar och övervann utmaningar, kanske ingen mer än 11th Hour Racing Team med deras inspirerande seger.

Samtidigt tog vi viktiga steg framåt i vårt gemensamma uppdrag att skydda och återställa haven, antingen genom The Ocean Race Summits och Genova Process som skapar momentum för havets rättigheter, eller våra innovativa initiativ för vetenskap ombord och internationella läroprogram. När vi ser framåt kommer detta arbete fortsätta vara kärnan i det vi gör."


Foto: © Sailing Energy / The Ocean Race

The Ocean Race prisbelönta hållbarhetsprogram, utvecklat i samarbete med grundande partner 11th Hour Racing, sätter nya standarder för att engagera och inspirera seglare, team, intressenter och fans, inklusive kampanjen One Blue Voice som samlade över 32 000 underskrifter till stöd för en universell förklaring om havets rättigheter.

"Detta var året när The Ocean Race blev racet för haven, genom att öka våra tidigare åtgärder dubbelt upp samt bygga upp ett omfattande samarbete mellan sport och hållbarhet för att göra en meningsfull skillnad för haven", tilläger Brisius.

Sedan avslutningen av The Ocean Race i somras har en omfattande Race Report (med Nielsen och Meltwater) sammanställts och visar betydande global mediebevakning och värde genererat för team, partners, värdstäder och intressenter.

När 2023 närmar sig sitt slut har tävlingsföreskrifterna släppts för både The Ocean Race Europe (som kommer att äga rum sensommaren 2025) och den nästa upplagan av jorden-runt-kappseglingen The Ocean Race 2026-27, vilken startar i Alicante, Spanien.

Intresserad av att anmäla dig?

Anmälningsperioden för The Ocean Race Europe har öppnat. Anmälningsperioden för The Ocean Race 2026-27 kommer att öppnas den 1 februari 2024 och är begränsad till 10 IMOCA-team med möjlighet till ytterligare några wild card.

Notice of Race hittar du på www.theoceanrace.com.

Den officiella dokumentären om tävlingen, "A Voyage of Discovery: The Ocean Race" finns tillgänglig för streaming på Eurosport och Discovery+, vilket vi rapporterat om tidigare i notisen Dokumentärpremiär: The Ocean Race 2023.


Foto: © Sailing Energy / The Ocean Race

Top