Tesla-ships

Det nederländska företaget Port-Liner bygger två gigantiska eldrivna pråmar som kallas för "Tesla-ships". Företaget meddelade att fartygen kommer att vara redo att användas till i höst och kommer att invigas i Wilhelmina-kanalen i Nederländerna.

Projektet på 100 miljoner euro som stöds av ett bidrag på 7 miljoner euro från EU förväntas få en betydande inverkan på lokaltransport mellan hamnarna i Amsterdam, Antwerpen och Rotterdam.

VD för Port-Liner Ton van Meegen berättade pratade med The Loadstar:

"Det finns cirka 7.300 fartyg över hela Europa och mer än 5000 av dem ägs av företagare i Belgien och Nederländerna. Vi kan bygga upp emot 500 per år, men i så fall tar det ungefär 50 år att få industrin att gå på el. "

De batteridrivna pråmarna, som du ser i bilden högst upp, kan transportera 280 containrar.

De sex första pråmarna förväntas ta bort 23 000 lastbilar från vägarna årligen i Nederländerna.

Port-Liner utvecklar sina egna fartyg, men de utvecklade också ett batteri som rymmer i en container. Meegen säger att det skulle kunna låta dem göra om befintliga pråmar:

"Detta gör det möjligt för oss att eftermontera pråmar som redan är i drift. Behållarna laddas på land av koldioxidfria elbolaget Eneco, som genererar sin el från sol- och vindkraft."

Alla transportsätt övergår gradvis till elektrisk framdrivning och sjötransporten speciellt viktig eftersom några av de största lastfartygen släpper ut lika mycket föroreningar som miljontals personbilar.

Top