Teaser: Rolex Sydney Hobart Yacht Race

Cruising Yacht Club of Australias (CYCA) Sydney Hobart Yacht Race har inspirerat seglare sedan 1945. Rolex har varit stolt namnsponsor i 20 år. I år går starten - precis som vanligt - på Annandagen den 26 december. Och räkna med att racet till och förbi Sydney Heads - precis som vanligt - kommer att följas av tusentals, irl och på TV.

Dagarna innan start och själva startproceduren är egentligen enda gången samtliga deltagande båtar; från 30 till 100 fot, är samlade. Besättningarna består av både glada amatörer och fullblodsproffs. Väl ute på öppet hav väntar en cirka 628 M (1163 kilometer) lång seglats mot Tasmanien och Hobart med ökända Bass Strait som en av alla jokrar i leken.

Banan är lika enkel i teorin som utmanande i verkligheten. Illustration: Rolex Sydney Hobart Yacht Race

Som alltid när det kommer till havskappsegling kan förhållandena förändras snabbt. Inte ens under den sista sträckan uppför Derwentfloden kan man vara säker. Upploppet där har många gånger förr bjudit på brutala ommöbleringar i resultatlistan - mer en regel än ett undantag.

"The Organ Pipes" i Tasmanien. Foto: Rolex Sydney Hobart Yacht Race

Utöver prestigefulla linehonour står Tattersail Cup, som delas ut till totalvinnaren (beräknad tid), högst upp på önskelistan. I fjol tog Black Jack hem linehonour medan det var Ichi Ban som tog hem Tattersall Cup. Det var tredje gången Tattersall Cup gick till Ichi Ban.

Teaser för årets upplaga av Rolex Sydney Hobart Yacht Race:

Top