TEAM PRO4U VANN ÅLAND OFFSHORE RACE

I helgen tävlades det i Åland Offshore Race som arrangeras av Trollbäckens Båtsällskap som är en offshore tävling på ostkusten som växer i antal deltagare, i år startade 41 båtar. Nedan följer en pressrelease från Team Pro4u.

Tävlingen startade i torsdags kväll och etapp 1 var nattsegling till Åland ca 80 distans. Sedan var det bastu och middag i Mariehamn under fredagskvällen, Sedan startade etapp 2 som var ca hälften så lång på lördag morgon med målgång på Blidö lördag eftermiddag. På lördagskvällen var det åter igen gemensam middag. Man startade båda etapperna med jaktstart (omvänd SRS) med de långsamma båtarna först.

Team Pro4u lyckades efter stabil segling vinna regattan totalt efter vinst i etapp 1 och en femte plats i etapp 2.

- Detta är en riktigt rolig tävling och annorlunda att vi får segla riktig offshore segling under natten när det är helt mörkt vilket ger en extra krydda. Allt runt omkring tävlingen med bastu och seglarsnack och de gemensamma middagarna gör det hela väldigt socialt och trevligt – en perfekt säsongsavslutningstävling, säger Joakim Hoppe fördäck.

När vi startade etapp 1 20:51 i torsdags kväll blåste det ca 14 knop och mörkret var kompakt. Under hela de ca 80 distansen genom ”E4” farleden samt över havet till Åland var det kryss och vi lyckades på ett bra sätt hitta vinden och skiftena och vi gick i mål fredag morgon 09:51 som första båt och tog ”line honours” och vann etapp 1. På trackern räknade någon ut att vi gjort 51 slag under natten. Vinden ökade även under natten och låg runt 20 knop på havet. En ganska tuff kryss var det i kolmörker med en del vind, många båtar och trånga passager.

Sedan efter lite vila i Mariehamn startade etapp 2 på lördag morgon och nu blev det spinnakerkörning hela vägen över havet. I början var det ”rhumbline” åka men den sista biten in mot mål blev det möjligt att gippa på skiften och vind och här lyckades vi plocka flera placeringar sista tredjedeen av etappen när vi gjorde 22 gippar mot mål. Dock räckte det inte ända fram och vi kom femma på etappen.

Men totalt sett lyckades vi vinna tävlingen. Tvåa kom X-362 Sport Valkyria och tre blev double-handed båten H-35 Team Mobline.

- Vi fick ett sent avhopp pga sjukdom och vi tackar speciellt Markus som samma dag kom med på båten. Även Christian som var med som reserv denna tävling gjorde bra ifrån sig. Vi tycker det var kul med denna typ av lite mer utmanande offshore segling och känner oss väldigt tillfreds med hur vi utförde tävlingen. Vi tackar arrangörerna för en bra tävling med trevliga kringarrangemang och vi tackar också alla medtävlare. Vi hoppas komma tillbaka nästa år igen, säger Patrik Forsgren skeppare.

Detta var den sista tävlingen för Team Pro4u med Malin denna säsong och nu väntar ett par tävlingar i J/70 för delar av teamet, nästa helg Oktoberpokalen och sedan Mästarnas Mästare i Marstrand i mitten av oktober.

Resultat från tävlingen finns här: Åland Offshore Race Resultat 2017

Top