Team Pro4u tar revansch i helgens Sandhamn Open

Under helgen seglades Sandhamn Open traditionsenligt. Här rapporterar Team Pro4u:s Anders Björk (trim) från tävlingen. Fotot ovan är taget av Anders Björk.

Tävlingen hade i år ett nytt format där man kunde välja att tävla i distans och/eller banseglingar och det gav möjligheter för olika båtar att prioritera det man behövde träna och tävla på mest – ett riktigt lyckat koncept!

Vi tävlade i ORCi klassen med 14 deltagare där vi körde tre banseglingar på lördagen och söndagen och varje dag räknades som en egen tävling. Vi har seglat riktigt bra hela helgen och lyckades ta hem segern i alla sex race under helgen och det är vi riktigt nöjda med!

- Efter SM där vi inte fick till våra starter tog vi nya tag och gick tillbaka och justerade vår startmetodik en aning och sedan ägnade vi hela nationaldagen till träning på havet utanför Sandhamn och totalt den dagen gjorde vi 51 träningsstarter – kul att se att det fungerade och nu var våra starter ”tillräckligt” bra hela helgen, säger Peter Thorwid taktiker.

Team Pro4u, Sandhamn Open 2018. Foto www.karlbergmarinephoto.com

Foto www.karlbergmarinephoto.com

Vår segling under helgen har varit stabil och säker och vi har lyckats fint med manövrar och rundningar, där det var möjligt att hitta rätt vägval i de ganska stabila vindarna gjorde vi det oftast, vår fart i båten var bra och trots att vi var mätetalsmässigt en av de långsammaste båtarna i fältet lyckades vi ofta bra att hänga med de lite större båtarna. Vi är helt enkelt tillfreds med vår segling i helgen och det var lite revansch efter SM där vi kom hem en aning besvikna.

- Vi är nöjda med vår prestation under Sandhamn Open och vi har en bra harmoni i båten. Helgen ger oss ett bra avstamp och kvitto på att vi är på rätt väg inför säsongens viktigaste uppgift som blir VM i Holland och innan dess åker vi till Kiel för Pre-Worlds, säger Patrik Forsgren ägare och skeppare.

Vädret och förhållandena utanför Sandhamn i helgen var så nära perfekta dem kan vara – solen sken hela helgen vi hade fina medelvindar och lite vågor.

- Att få tävla på hemmaplan och köra tighta banseglingar i strålande förhållanden som detta är helt enkelt riktigt roligt och när det sedan går bra för oss också blir det förstås ännu roligare, säger Anders Mårtensson trim.

KSSS arrangemang med tävlingsledare Håkan Andersson i spetsen för alla funktionärer gjorde ett väldigt bra jobb för oss banseglare. Bra, mycket och tydlig information gavs kontinuerligt, banorna var lagom långa och bra lagda och allt runt omkring flöt på bra. Vi tackar KSSS för en mycket bra genomförd tävling och vi uppmanar fler båtar att komma nästa år när KSSS planerar att köra samma upplägg för tävlingen – detta vill man inte missa!

PÅ KSSS hemsida hittar du resultaten för lördagen och resultaten för söndagen.

Sandhamn Open var också första deltävlingen i North Sails ORCi Cup 2018 där förutom de två tävlingarna under helgen ingår även ÅF Offshore Race samt KSSS Indian Heat Regatta. Cupen arrangeras av KSSS samt Svenska Havskappseglingsförbundet (SHF), där man kan läsa mer om Cupen. Målsättningen med Cupen är att öka antalet svenska båtar som tar ut ett ORCi mätbrev och deltar på svenska och internationella ORCi regattor och mästerskap.

- Vi hoppas att detta skall locka fler båtar att börja tävla i ORCi tävlingar och att fler Svenska båtar börjar planera att vara med i ORCi EM som går på hemmaplan i Oxelösund i augusti 2019 där vi även kommer arrangera SM i samband med Sandhamnsregattan precis innan med start 8 augusti, säger Johan Tuvstedt ordförande SHF samt trim på Team Pro4u.

Text: Anders Björk trim

Team Pro4u, Sandhamn Open 2018. Foto www.karlbergmarinephoto.com

Foto www.karlbergmarinephoto.com

Top