Team Pro4u rapporterar från VM (dag tre)

Världsmästerskapen i havskappsegling pågår just nu i Tallinn. Totalt deltar 104 båtar och över tusen seglare från 12 länder i kappseglingen som är uppdelad i tre klasser baserat på båtarnas kryssegenskaper, klass A, B och C. Team Pro4u kappseglar i den största klassen (sett till antalet båtar) med 62 båtar. Här följer en rapport från teamet efter dag tre.

Värlsmästerskapen i havskappsegling fortsatte för tredje dagen i rad i Tallinn. Planen var att kappsegla två banrace. Vinden var lätt till måttlig och sol blandad med regn så vädret fortsätter vara väldigt omväxlande. 

Vi lyckades riktigt bra i det första banracet och tog vår första spik i VM! Vi är väldigt nöjda med det eftersom vi inte gjorde en bra start i racet men ändå lyckades segla upp oss och till slut knappt vinna racet med sju sekunders marginal.
- Efter starten vi fick så förstod vi att vi var tvungna att segla rätt resten av racet och vi lyckades väldigt bra med taktiken och åkte rätt väg hela racet, jag är väldigt nöjd med hur vi lyckades både på kryss och läns plocka båt för båt och till slut var det inte många båtar före i mål, säger Peter Thorwid taktik.

Sedan efter lite väntan på att vinden stabiliserat sig startade banrace två och här seglade vi åter igen riktigt bra och denna gång med en riktigt bra start och vi fortsatte med bra manövrar, vägval och fantastik fart i båten och bara 400 meter innan mål på den andra länsen blåstes racet av av för oss oklar anledning, vi är ganska säkra på att om racet hade fått fortsätta hade det blivit en till spik idag men tyvärr blev det inte så.
- Det kändes ganska surt att efter riktigt bra segling i race två när vi hade ett till toppresultat på gång så blåstes den seglingen av när vi var nära målet men sånt kan hända i segling och det är bara för oss att fortsätta segla bra så kan vi förhoppningsvis fortsätta med bra resultat, säger Hugo Christensson mast.

VM fortsätter fjärde dagen med två till tre planerade banrace och vi hoppas åter igen att det kommer finnas vind hela dagen. 
- Känslan i teamet och de två kappseglingar vi gjort så här långt är jag väldigt nöjd med men vi skulle inte vara här utan våra sponsorer och partners och vi tackar framför allt Pro4u för deras långsiktiga stöd. De nya seglen vi har denna säsong från North Sails har också fungerat riktigt bra och idag använde vi t ex vår nya lättvindsspinnaker som var riktigt snabb. Men konkurrensen är hård och VM långt så vi får jobba hårt för att fortsätta på ett bra sätt men roligt att vara i ledningen just nu, säger Patrik Forsgren skeppare och rorsman.

Vi har nu serien 2, 1 med en totalpoäng på 3 och leder C klassen i VM över J-112E Matilda 4 med 4 poäng och Italia 11.98 Sugar 3 med 6 poäng, båda från Estland. Totalt sex race till är planerade så det är långt kvar av VM.

Allt om ORC World Championship hittar du på orcworlds2021.com.

Allt om Team Pro4u hittar du på swe88.se  samt på facebooksidan Pro4uSailRacingTeam.

Text: Anders Björk, Team Pro4u trim
Foto: ORC Worlds 2021 Mauro Melandri och Felix Diemer

Top