TBT: Det är inte sant, han kör TOWER!

Veckans "throwback thursday" blir denna detta sköna klipp från 49er-EM i Gardasjön. Året var 2012 och dansken Allan Norregaard och Peter Lang hade nyss bärgat ett hem en bronsmedalj på OS i London. Men på EM någon månad senare var det ny gast (Anders Thomsen) och nya tricks. Allan och Anders gjorde det som ingen tidigare lyckats med och den dåvarande landslagsseglaren och Search-medarbetaren Victor Västernäs blev lyrisk!


Nyss hemkomna från 49er EM i riva del Garda är det framför allt en bild som fastnat på näthinnan, då den danska båten med Allan Norregaard och Anders Thomsen kör Tower Trapeze i finalracen i lördags. Tower Trapezing, där rorsman hoppar upp på gastens axlar har blivit en världsnyhet i seglingsvärlden. Med två gubbar stapplade på varandra får man ett fantastiskt rätande moment och det är möjligt att segla snabbare och högre än med normal trapets segling.


Problemet är bara att det blir väldigt svårt att hålla balansen och det tar lång tid för rorsman att klättra upp på axlarna till gasten. De danska seglarna körde tower trapezing framgångsrikt på normal långa banor när de hade en relativt lång bog att segla när det inte var så många båtar i närheten.

  

Ingen trodde att det var möjligt att tillämpa Tower trapezing i finalerna som avgjordes på banor med ca 400 meter lång kryss och smala banbegränsningar. Jag tror att det framgår av videon nedan hur exalterad och förvånad underteckand blev när den nyblivne olympiske bronsmedaljören från Danmark, "gjorde det omöjliga".

 

Videon nedan kan ses som en hyllning till en ny seglingsstil och dess uppfinnare, Allan Norregaard och Anders Thomsen!

I november samma höst bestämde sig ISAF för att inte längre tillåta tower-trapezing av tre anledningar:

1. Materialet var inte gjort för de ökade lasterna.

2. De var oroliga att gastarna skulle få problem med sina ryggar efter att ha burit runt sin rorsman dag ut och dag in.

3. Säkerhet. Man var oroliga att det skulle ske olyckor och seglare skulle skada sig själva eller andra.

Norregaard bytte sedan till Nacra 17 och seglade till sig en tolfteplats på OS i Rio de Janeiro med Anette Viborg.

Top