Tapio Lehtinens egna ord från Darya Gayatri

Sedan Golden Globe Race-seglaren Tapio Lehtinens båt plötsligt började ta in vatten och snabbt därefter sjönk (Tapios båt sjönk på fem minuter), har han spenderat många timmar i livflotten, blivit räddad av Kirsten Neuschäfer och befinner sig nu på fraktfartyget Darya Gayatri på väg till Kina.

Under gårdagen skickade han ett meddelande till finska tidningen Helsingin Sanomat om hans senaste dygn. Texten är fritt översatt och originalet finns att läsa på www.hs.fi.

"Jag vaknade i fredags vid 8:30-tiden av en hög smäll. Jag tog mig ur sängen. På grund av säkerhetsnätet tog det ungefär 20 sekunder och då hade jag redan vatten upp till knäna. 

Jag tog med mig min radio, grab-bag och överlevnadsdräkt ut ur båten och efter det hade vattnet stigit upp till midjan. Jag satte på mig min överlevnadsdräkt och sjösatte livflotten. 

Vattnet var nu 20 cm från däck och det var omöjligt att röra sig på båten. Tampen till livflotten lossnade från Asteria men tack vare att vädret var lugnt kunde jag simma till flotten och klättra upp. 

I sista ögonblicket reste jag mig vemodigt upp i livflotten och hälsade min vän ett sista farväl.”

Foto: Golden Globe Race

Tiden i livflotten, innan Kirsten kom, var mindre dramatiska. Tapio beskriver den för tidningen Helsingin som en naturupplevelse.

”Fåglarna var vänliga och kom nära flotten för att säga hej. Några få rörde till och med vid min hand med sin näbb. Pricken över i:et var en halvtimme innan Kirsten kom när en havssköldpadda simmade förbi flotten."

Nu har jag fått två indiska måltider och en dusch. Jag har fått rena kläder och mina egna underkläder ligger redan i torktumlaren. Besvikelsen över att behöva avbryta racet har inte riktigt slagit mig än. Det hade varit kul att få fortsätta till mål, men det är inte världens undergång för mig.”

Fraktfartyget Darya Gayatri är just nu på väg till Rizhao i Kina och beräknas vara framme om en månad. I nuläget är det oklart om Lehtinen kommer kunna kliva av fartyget innan dess.

Top