Tapio Lehtinen om Golden Globe Race så här långt

1 juli gick starten av Golden Globe Race där deltagarna inte får använda någon typ av hjälpmedel utan måste segla helt ”retro”. Retrosegling innebär att man seglar med hjälp av sextant, papperssjökort och en vanlig kompass. Ingen elektronik eller autopilot är tillåten.

Ingen svensk deltog i racet men däremot en mycket välkänd finsk seglare,Tapio Lehtinen, som vår älskade Olle Appelberg gjorde en exklusiv intervju med innan start. Nu har Lehtinen kommit till Hobart för en snabb mastlagning och i torsdags lättade han ankar igen för att fortsätta seglingen.  Men först en Q / A om hur det varit än så länge. 

Intervjun innan start är från numret #1 2018 och delar av den klipper vi in här nere. 

" Det är första gången Tapio Lehtinen seglar ensam om man bortser från en del sträckor, totalt 2200 nm, under en transportsegling i höstas från Rom till Karleby i norra Finland med sin nyförvärvade Benello Gaia 36, en föregångare till Sparkman & Stephens Nautor Swan 36. Jorden runt har däremot den 59-årige civilingenjören seglat förut. Det var som vaktchef ombord på Skopbank of Finland i Whitbread 1981-82. Sedan blev det bland annat Round Britain Race 1985, 2STAR Transatlantic Race 1986 och ett race till Azorerna och åter 1987. Året efter gick hans dåvarande fru bort, barnen hamnade i fokus och det blev mest seglingar hemmavid i den klassiska sexan May Be IV.

För femton år sedan gifte han sig med Vivi, marinbiolog, som också har en dotter. Tapios dotter Silja tog brons i matchracing vid OS i London och sonen Lauri blev sjua i 49er. Efter det återupptog Tapio havskappseglingen med Bermuda Race 2014.

Tapio fick höra talas om Golden Globe Race för drygt ett år sedan när hans son tipsade honom. Han sa ingenting till familjen utan studerade noga hemsidan och gamla drömmar från tiden efter Whitbread gjorde sig då påminda. Men varken då eller nu vill han göra något som familjen kan betrakta som farligt.

– För ett halvår sedan kom det för mig igen. Den yngsta dottern hade fyllt 18 år och jag hade lärt henne köra bil. Jag hade inte längre ansvar för någon underårig. Jag är snart sextio år och insåg att det perfekta tillfället för att göra något sånt här är nu. Jag frågade min fru vad hon tyckte. Efter att ha tittat igenom hemsidan blev hennes svar: ”Ditt namn står skrivet på alla sidor”

På frågan om Tapio räds något inför seglingen är svaret: ”Att inte få ihop till finansieringen”.

– Jag kan naturligtvis hamna i skrämmande situationer i hårt väder och har jag riktig otur kan det gå illa. Båten kan slå runt, men mycket av tiden blir nog ganska händelselös. De flesta tänker nog stora vågor och stormar, men det gäller ju också att segla väl i lätt väder. Jag räknar med att det blåser mellan 5 och 15 m/s för det mesta, men det kommer också doldrums med stiltje.

Tapio ser fram emot själva seglingen, vara på havet och njuta av det.

– På vägen från Medelhavet seglade jag på Atlanten tre dygn med blåvalar omkring båten, det var fantastiskt."

Fortsättning finns i Search Magazine #1 2018

Text: Olle Appelberg

Top