Tagla på tre sekunder

Jens Langert är seglande äventyrare, riggare och designer. I tips och trix delar han med sig av smarta lösningar och gammalt sjövett som han stöter på i sitt dagliga arbete med gamla skutor.

Tips och trix med riggaren

Det finns en knop som kramar åt som en boaorm och som är omöjlig att få upp. Den heter förstås KONSTRIKTOR. Vanligtvis brukar man säga att en bra knop är en som är lika lätt att få upp som att lägga. Det gäller inte för denna knop. Den är fast besluten att hålla sitt byte i ett fast grepp för alltid.

Jag brukar använda den till att lägga en snabb tagling om fransiga repändar eftersom jag sällan har vare sig tid eller lust att ta fram nål och tråd för att sy en riktig tagling.

Konstriktorn består av ett dubbelt halvslag och en överhandsknop. Lägg ett dubbelt halvslag som vanligt och sen en överhandsknop så blir det en konstriktor. Det finns också ett annat sätt som är lika elegant som indiska reptricket, se bildsviten. När kunskapen sitter i fingrarna går den väldigt snabb att lägga. Öva till exempel på sladden till hörlurarna tills det sitter i muskelminnet!

Text och illustrationer: Jens Langert

Top