System 03: Ett gigantiskt mål för The Ocean Cleanup

The Ocean Cleanup har i veckan nått ett gigantiskt mål när de sjösatte städsystemet Josh AKA system 03 som har en totallängd på 2200 meter.

Den här veckan sjösattes The Ocean Cleanups system 03 i The Great Pacific Garbage Patch för första gången. Systemet är tre gånger så stort som tidigare system och kan städa en yta likt en fotbollsplan var femte sekund.

Vad är då system 03?

System 03 är ett rengöringssystem som tar bort plast från havet. Systemet är designat, utplacerat och i drift tack vare The Ocean Cleanup. Systemet består av en flytande barriär som är cirka 2200 meter lång. Barriären bogseras mellan två långsamtgående fartyg. Denna barriär har en mantel som sträcker sig fyra meter under vattenytan och fångar upp plast och annat skräp till en stor strumpa i mitten av systemet.

Hur tar System 03 bort plast från havet?

Först måste system och besättningen genomföra den fem dagar lång resan till mitten av norra Stilla havet och GPGP. System 03 transporteras dit med hjälp av två fartyg; Maersk Tender och Maersk Trader.

När systemet har sjösatts bogserar fartygen System 03 i en långsam hastighet jämförbar med promenadtempo. Med hjälp av övervakningsdata och AI-modellering styrs de mot områden som har plast med högsta densitet, vilket gör att systemet kan samla in plast när det rör sig genom GPGP.

Flytande plastbitar styrs av vingarna mot systemets ”strumpa” som kan liknas vid en enorm säck. När ”strumpan” är klar att tömmas dras den upp på däck för sortering och packning. Besättningen sätter tillbaka ”strumpan” i vattnet och processen börjar igen.

Foto: The Ocean Cleanup

Vad händer med all plast?

Havsplast kommer från en mängd olika källor som övergivna, förlorade och kasserade fiskeredskap till konsumentavfall som når havet via floder. När plasten väl är uppsamlad strävar The Ocean Cleanup efter att säkerställa att den aldrig mer kommer ut i den marina miljön igen, t ex genom att återvinna den till hållbara nya produkter vilket ger en helhetslösning på havsplastföroreningar.

Hur stort är System 03?

System 03 är riktigt stort. Vinglängden kommer att variera beroende på operationer och tester, men når för närvarande en maximal längd på cirka 2,2 km, nästan tre gånger större än System 002. Det nya systemet kan vid maximal effektivitet rengöra ett område som är lika stort som ett fotbollsfält var femte sekund. GPGP är enormt (ungefär tre gånger så stort som Frankrike, eller två gånger Texas) och att städa hela området kräver en flotta av saneringssystem som i skala liknar System 03.

Foto: The Ocean Cleanup

All information i QA kommer från theoceancleanup.com.

Top