SYS seglingar i sommar

Nu har de flesta sjösatt och förmodligen även mastat på och det är dags att planera in sommarens seglingar. Sail Yacht Society (SYS)* bjuder på ett smörgåsbord fyllt av olika kappseglingar, träffar och eskader. Underbara tider, inte bara för deltagare och närmast sörjande, utan också för oss åskådare som får tillfälle att njuta av landets vackra klassiker på kappseglingsbanan.

Fotografiet ovan visar Gaia under Gotland Runt 2021 i Classic-klassen som segler enligt respit-systemet (handikapp-regeln) SRS. Gaia är 30.6 meter lång, 6.0 meter bred, har ett deplacement på 48 ton. Hon är byggd i trä i England, Ipswich för att vara mer exakt. Här bygger man båtar med klassisk känsla i storlekar från 30 till 111 fot. Fotot är taget från KSSS hemsida under rubriken Gotland Runt www.ksss.se/gotlandrunt.

SYS eskadrar har blivit mycket omtyckta och brukar samla runt 15 båtar. Man blandar korta dagsetapper, kultur, naturhamnar och restaurangbesök, vilket är uppskattat.

Klubbens kappseglingar är som klubbseglingar där man träffas, umgås, utbyter erfarenheter och samlas kring en trevlig grillkväll. För att hålla ihop säsongen samlar man regattorna i cupen CYCS. I CYCS ingår också mer utmanande seglingar som Gotland Runt Classic.

26-28 maj: Peter Norlin Memorial

Peter Norlin Memorial är starten för säsongen! Veteranbåtsföreningen bjuder in alla veteranbåtar som flyter, till två dagars mingel. Det brukar bli trångt och stämningen är på topp. SYS drar sitt strå till stacken och ordnar med en distanskappsegling på lördagen, 20 NM ut mot Tynningö och tillbaka. I år får varje deltagare en splitter ny förstagsflagga för att synas.

9-10 juni: Olles Kanna

För att hylla Olle Appelberg instiftades denna träff respektive kappsegling som nu har arrangerats ett flertal gånger. Det är en mycket social tillställning med fullt program från fredag eftermiddag till söndag lunch. Man ligger på Blombergs varv hos Thomas Häggström där det bland annat bjuds på levande musik.

9-10 juni: Big Boat Race

Här samlas stora båtar vilket förstås namnet antyder. De riktigt stora båtarna i SYS brukar vara med här. Även plastbåtar är med så länge som längden är över ett visst antal fot. Det bjuds på en distanssegling runt Lilla Värtan med ett rejält kalas på kvällen. Och platsen är Nya Djurgårdsvarvet.

16-18 juni: Stadshusregattan Classic

Detta kommer att bli en folkfest med ett stort antal Mälarbåtar och Skärgårdskryssare. Kappsegling på Riddarfjärden med förtöjning framför Stadshuset. Förmodligen kommer även ett antal större båtar att ta sig dit, som t ex Princess Svanevit.

3 juli: Gotland Runt Classic

För många klassikerseglare är det lite av en milstolpe att någon gång segla Gotland Rund. Det ställer höga krav på båt och besättning så det kräver stora förberedelser. Upplevelsen är stor och det är en speciell känsla att gå i mål in till Sandhamn.

27-30 juli: Aristo Classic Åbo

Årets SYS-eskaders andra del går till Åbo och regattan Airisto Classic. Genom åren har det varit populärt och t ex Henrik och Mia Wistrand var där förra året samt Lasse Pipping med Skua år 2019.

3-5 augusti: Sandhamnsregattan

Regattan går på klassiska distansbanor runt Sandhamn under 3 dagar.

19-20 augusti: Höstpokalen

Höstpokalen är SYS avslutning då man samlas för en kortare kappsegling på Kanholmsfjärden med åtföljande kräftskiva.

2 september: Skärgårdskryssarens dag

Segling för Skärgårdskryssare och andra klassiska båtar. Samling sker fredag kväll på Getfoten där restaurangen håller öppet. Starten förläggs vid Rönnholmarna utanför Stegesund och därefter seglas sedan distansbana runt Trälhavet och Saxarfjärden. Målgång sker vid Gäddviken SS klubbholme Lilla Skratten, där återsamling med prisutdelning och samkväm sker efter dagens segling.

*Sail Yacht Society (SYS) bildades 1990 med syfte att bevara de äldre segeljakter som finns i landet. Klubben och allt nödvändigt vetande om respektive evenemang nämnt ovan hittar du via sailyachtsociety.se.

Top