Svärdson och Svensson på pallen efter nio race

Efter tre seglingsdagar på EM i Fareast 28R leder Happy Yachting med skeppare Pär Svärdson. På tredje plats har vi ytterligare en svensk båt; Drake med Jonas Svensson & Co. Två racedagar återstår. Hela resultatlistan hittar du nedan.

Värdar för mästerskapet (19-25 november) är Cyprus International Sailing Club och Freedom Finance Europe. Vackra Limassol Marina (Cypern) fungerar som basläger. Klubben står för båtarna (15 stycken normalt riggade med dacronsegel) och Freedom Finance Europe för racesegelställ (North 3Di). Deltagarna kan i princip åka till regattan med enbart personlig utrustning.

Mästerskapet har så här långt bjudit på varierande förhållanden; tune-up i hårdvind och superlätta vindar första racedagen (endast ett race kunde genomföras). Under andra dagen som var riktigt blåsig, över 20 knop, seglades fyra race. Tredje dagen skulle bli lätt men prognosen var för tidig och det mojnade först i det sista dagens fyra race.

Martin Gadman, fördäckare på ledande Happy Yachting, kommenterar lagets mer eller mindre enda plump i protokollet så här långt (2, 3, 1, 1, 1, (14), 1, 1 och 1):

- Vi ledde med marginal, men tappade gennakern i sista sättningen och trålade och kom näst sist.

I skrivande stund sitter seglarna på någon restaurang i marinan och väntar på vind. Solen skiner, det är 25 grader och 1,3 knop vind på banan.

- Det blir sannolikt ingen segling idag, säger Martin och fortsätter:
- Vi åkte ner med förhoppningen att gå hela vägen eller i alla fall en pallplats. Vi seglar J/70 annars och det är något lägre nivå på det här fleetet, samtidigt är det ett mästerskap. Rumänerna har visat sig väldigt duktiga och ligger oss hack i häl, avslutar Martin.

Fyra svenska besättningar är på plats, utöver redan nämnda Happy Yachting och Drake har vi Röde Orm/Göran Wiking och Penny Racing/Håkan Snis med respektive besättningar på startlinjen.

Svenska resultat efter nio seglingar (efter 10 race får två strykas):

1 Happy Yachtning Pär Svärdson (11)
3 Drake Jonas Svensson (19)
11 Röde Orm Göran Wiking (81)
12 Penny Racing Håkan Snis (82)

Mer om regattan hittar du på cisc.com.cy/ec23.

Höjdpunkterna från andra seglingsdagen:

Top