Sveriges nya 49er team Fredrik Bergström och Axel Munkby

Fredrik Bergström tog OS silver i Tokyo i somras och har sen dess bytt från 470 till 49er. Idag seglar han med Axel Munkby från Göteborg och det nya teamet befinner sig nu på sitt första träningsläger på Palma de Mallorca. 

Nu är ni äntligen i gång! Tre dagar efter premiären, hur känns det? 
- Det känns bra, roligt och inspirerande, säger Fredrik med ett stort leende och fortsätter. Det är en ny spännande mix då jag seglat 470 i flera år medan Axel har seglat olika jolleklasser och framför allt M32 och Moth. Vi är två väldigt kompetenta seglare med olika bakgrunder som nu sätts på prov i en nygammal klass. Vi har ju faktiskt båda seglat en hel del 49er tidigare. 

Precis som Fredrik nämnde har du, Axel, seglat en hel del matchracing de senaste åren och nu klivit in i en OS kampanj med Fredrik. Hur var det när Fredrik ringde dig. 
- Det första jag tänkte var aldrig i livet, men sen började jag fundera. Jag gillar Fredrik och vi har faktiskt seglat tillsammans på Seglingens Mästare och Star Sailors League så då började det locka lite mer att gå in i satsning tillsammans. Jag tror vi har stort potential och jag skulle vilja utveckla vår relation och se hur bra vi kan bli. Jag har alltid varit sugen på att komma tillbaka till fleet racing och segla på heltid men har inte haft rätt plattform för det, med Fredrik känns det helt rätt.  

Fredrik fortsätter: 
- Jag har ju varit på hamnplan väldigt mycket och runt omkring i många år. Så jag inspireras av Axels nya färska ögon. I 470 karriären så har det varit lite mer en dag på kontoret och nu har Axel väckt den där kittlande känslan jag får av sporten och lagt lite mer ved på elden. Vi vet att det här är en lagsport och kommer jobba mycket för att vara ett starkt lag. Det tror vi kommer göra att vi kan träna mycket vilket gynnar vår utvecklingskurva och tack vare våra olikheter och respekten vi har mot varandra så ser jag många möjligheter. 

Top