SVENSKARNA PÅ MANITOU VANN MEDELHAVETS KLASSIKERCUP

Vinnarskallar från drakarnas SM segrade med president John F. Kennedys båt.

Manitou vann Panerai Classic Yacht Challenge Trophy i klassen vintage. Klassen är det verkliga getingboet i Panerai Classic Yacht Challenge som omfattar fyra regattor i Medelhavet. Båten som är USA-flaggad vann Cannes Regata Royales på lördagen och hade tidigare också vunnit i Italienska Argentario, blivit tvåa i franska Antibes och femma i spanska Mahon. Manitou seglas för det mesta av en svensk besättning med flerfaldige svenska och nordiska mästaren i drake Claes-Göran Nilson som skipper

I samma klass fanns den mycket berömda storheten Rowdy tillsammans med systerbåten Chinook. De tillhör båda den grupp på 14 båtar i klassen NY40 som byggdes åt medlemmar i New York Yacht Club. Klassen brukar kallas ”Fighting Forties”och vann Bermuda Race 1924 till 1928. Det finns fyra båtar kvar och Rowdy är den mest omtalade. Båten vann klassen 2008, 2010 och 2011, men har sedan fått slåss om poängen med Chinook som vann klassen förra året. Men årets uppstickare var inte Chinook utan svenskbåten Manitou, som efter säsongspremiären in Antibes låg tvåa i klassen efter Rowdy.

Manitou ägs av fyra intressenter bland dem svensken Claes Göran ”Classe” Nilsson från Borås. Han byggde upp Nilörngruppen ett av Europas ledande etikettföretag, han är huvudägare i Consensus Asset Management AB och tillhör Västsveriges mer välkända entreprenörer.

Förutom Classe Nilsson finns på Manitou rutinerade seglare från västsverige med erfarenhet från olika Americas Cup satsningar; Göran Rutgersson, Thomas Haraldson, Christer Johansson, finnjolleseglaren och tidigare förbundstränaren Kristian Åderman, Claes Örn, Lars Wiklund och Lennart Jonsson.

Förutom Chinook, Rowdy och Manitou har ytterligare två båtar funnits i striden om pallplatserna, Skylark och Leonore, ritad och byggd av Johan Anker i Oslo 1925 och vinnare av vintageklassen både 2012 och 2013.

Manitou köpte Classe Nilsson för fem år sedan tillsammans med tre vänner från internationella tävlingar under drakåren. Sammanlagt är det 20 personer som brukar kappsegla Manitou. Svenskarna är de mesta vinnarskallarna och efter tre år så började det synas i resultatlistornas topp på Medelhavsregattorna.

- Istället för att tävla mot varandra så sitter vi nu i samma båt och det är väldigt trevligt att kappsegla med så många som tolv personer ombord, säger Classe Nilsson.

- Men vi har tufft motstånd med helproffs i flera av de andra båtarna. Jag hade räknat med att det skulle ta oss tre år att lära oss båten. Det stämde och nu ser vi resultatet, konstaterar en mycket nöjd Classe Nilsson.

Men det blir nog aldrig som svenskbåt Manitou blir berömd eftersom den först blev känd som ”det flytande Vita Huset”. Ett av de första beslut president John F. Kennedy tog som nyvald president var att köpa Manitou. Han tillbringade sedan mycket av sin lediga tid ombord. Enligt allmänt känt skvaller ska Marilyn Monroe också ha tillbringat tid ombord och då gärna skumbadande i det ännu existerande karet under durken i salongen.

Manitou ritades av den amerikanska toppdesignern Olin Stephens och sjösattes 1936 för att sedan ta hem det 289 distans långa Chicago Mackinac Race två år i rad.

Panerai som är en italienskt varumärke för armbandsur delar ut sin Panerai Classic Yacht Challenge Trophy i tre klasser; vintage för båtar byggda 1950 och tidigare, classic för yngre båtar samt i kategorin Big Boats som omfattar de allra största i de båda andra klasserna.

Search klassikerreporter, direkt från fältet, Olle Appelberg

Manitou ritades av den amerikanska toppdesignern Olin Stephens och sjösattes 1936.

Manitou ritades av den amerikanska toppdesignern Olin Stephens och sjösattes 1936. Foto Olle Appelberg

Top