Svenska Mästare: Team Martin Fridh

Martin Fridh med Jan-Erik Jönsson, Mats Dahlander, Jacob Reuterskiöld, Ylva Hofvander Trulsson och Julia Wännerdahl, vann SM i Melges 24 och här är Martins tankar kring Mästarnas Mästare. 

1. Som vinnare måste man få frågan, hur känns det?

Härligt! Det har varit nära guld på Melges-SM ett par år så det kändes extra roligt att vinna nu i Borstahusen.

2. Kommer du ihåg sista racet och känslan av veta att ni vunnit?

Vi kämpade hårt och hade en riktigt rolig sista dag med fina resultat. Vi var nöjda när vi kom i land. Men jag vågade inte tro att vi hade vunnit fast besättningen hade räknat ut det, så det var inte förrän tävlingsledningen kom fram och gratulerade som jag fattade att det var sant och glädjen av att ha vunnit kom.

3. Visste du att ni hade chans på guld innan regattan startade?

Ja, fast jag visste också att flera andra hade chansen och att det skulle bli en tuff fight. Det är många rutinerade och duktiga besättningar i klassen och vi är en ny besättning, fast jag har förstås seglat båten några år innan med andra besättningar. Vi lottades förresten ut att segla Allsvenskan tillsammans i Motala, sedan seglade vi ORCi VM på Anders Nilssons Dehler 34 Grynet och efter det bestämde vi oss för att segla Melges24 SM och senare EM i Hyères som också gick bra.

Ja just det, vi hann ju med ett gästspel i J24 på EM i Plymouth och klassmästerskapet i Falsterbo däremellan. Vi har fått en bra start och satsar vidare! Men det var inte lätt att veta hur det skulle gå på SM. Nu har vi kört igång ett större projekt för att segla Melges24 VM i Helsingfors, ORCi VM i Trieste, J-70 på Allsvenskan och kanske något gästspel i annan klass om vi får till det. Vi hoppas på fler framgångar. Nästa år blir kul!

4. Är ditt team självklart inför Mästarnas Mästare?

Ja det blir den ordinarie besättningen som seglade SM:et dvs Ylva Hofvander Trulsson, Jacob Reuterskiöld och Jan-Erik Jönsson. Vi hade också gärna velat ha med Julia Wännerdahl som var vår taktiker på SM och EM, Mats Dahlander som vikarierade för Jacob på lördagen och naturligtvis vår ordinarie taktiker Måns Larsson som inte kunde vara med denna gången. Han coachade oss under förberedelserna. Fast J70:n rymmer ju tyvärr inte alla som bidragit till detta guld.

5. Hur kommer ni förbereda er?

Vi har seglat J70 klassmästerskapet för att lära oss båten. Det var nyttigt. J70 och Melges24 är inte så lika som man skulle kunna tro. Seglingsformatet på Mästarnas Mästare skiljer sig mot de långa klassiska banorna vi är vana vid att segla. Det får vi helt enkelt försöka lära oss på plats under tävlingen i Båstad. Det blir vårt första Mästarnas Mästare.

6. Har ni någon hemlig taktik du kan dela med dig av?

Nej, vi har inga hemligheter utan delar öppet med oss av allt på regattamiddagen OM det gått bra. Det ska bli spännande och vi ser fram emot att få segla Mästarnas Mästare och träffa seglarna från alla de andra klasserna.

Välkommen till Båstad och stort lycka till! 

SEGLA MED OSS GENOM MEDELHAVET.

Top