SVENSKA HOPPET HETER NOTORIOUS I STÖRSTA WORLD CUP NÅGONSIN FÖR SEXOR

Det drar ihop sig till World Cup för sexor i Vancouver med start den 17 september. Sverige som för inte så länge sedan var en stor nation i klassen representeras av en enda båt, Notorious från KSSS. Det är Claes Henningsson som samlat ett spännande gäng kring sig: Bengt Lindholm, Calle Janmark, Johan Larsson och Mattias Malmros.


Johan Larsson är en känd sexaseglare, men även Bengt Lindholm har seglat mycket sexa. Mattias har seglat en del sexa, men han är liksom Calle känd från skärgårdskryssarnas värld, A22 och mälarbåt.

-Jag bestämde mig redan för ett par år sedan att satsa på Vancouver och har varit med i flera World Cup. Bäst gick det i Flensburg 2013 då vi blev sjua, men vi har också hunnit med La Trinite och Falmouth, men inte förra året i Schweiz, berättar Claes Henningsson.

-Nu har vi graderat upp båten ordentligt med ny rigg, nya segel och nya vinschar, så det ska bli spännande. Startfältet blir ju mycket imponerande.

Notorious tävlar i den moderna klassen och båten finns redan på plats i Vancouver.

Segraren i klassisk sexa från 2007 Fredrich Dahlman seglar med Reinhard Suhner i en modern båt med schweizisk flagg liksom Hugo Stenbeck i Sophie II, som tog hem World Cup 2009.

-I onsdags övade vi sista gången på Bodensjön, och flyger till Vancouver på lördag, berättar Fredrich Dahlman. Vi har tränat mycket, men det har varit väldigt lätta vindar hela sommaren i Schweiz, och vi saknar hårdvindsträningen. Så både bra och dåligt. Vi blev tvungna att köpa en ny mast som var delbar, för att rymmas in i containern. Tyvärr har vi inte hunnit trimma den masten och de nya seglen ordentligt.

Rainer Mueller en schweizisk affärsman som är verksam i Vancouver är initiativtagen till att ordna och finansiera World Cup 2017. Arrangemangen hittills ser väldigt väl förberedda ut och som kvitto på bra grundarbete och rekrytering kommer detta att bli det största World Cup någonsin med 47 startande 6mRs, fördelat på 22 klassiker och 25 moderna. Canada och USA har de flesta deltagarna följt av Finland och Storbritannien med fyra besättningar vardera och Schweiz med tre. Search följer Notorious och svenskarna på de schweiziska båtarna.

TEXT OLLE APPELBERG

Top