Svenska 12:an Northern Light tävlar om EM-guld under Régates Royale

Den svenskflaggade 12:an US-14 Northern Light är på plats i Cannes för 12mR European Championship @ Régates Royale – en klassisk regatta för klassiska segelbåtar.

För den 45:e upplagan av Régates Royale anordnad av Cannes Yacht Club samlas en av världens största flottor av klassiska segelbåtar. Den första upplagan hölls redan 1929. Efter ett uppehåll återkom Régates Royale 1979 för att samla Drakar, klassiska jakter och internationella meter-klasser. I år är det mer än 120 tävlande som gör upp i de olika klasserna som bland annat består av Big Boat, Classic Yachts, Classic Racer, Modern Racer, Drake, 8-metre och 12-metre. Tävlingen pågår under sju dagar.

Foto: Dan Ljungsvik

I 12mR-klassen tävlar totalt åtta stycken jakter, men det är bara fyra som seglar i klassen Vintage som Northen Light. Det som är extra kul med just den här regattan är att Northern Lights båda systrar är med; Nyala (US12) och VIM (US15). Det är oss veterligen första gången dessa tre båtar ställs mot varandra. Nyala byggdes 1938 och ägs av Pradafamiljen. Båten seglas med full proffesionell besättning och har dominerat alla regattor i Medelhavet i år. Till rors står Torben Grael. VIM byggdes 1939 och ägs av dansken Patrik Howalt.

Foto: Jehan Lérin / Régates Royale

Skeppare ombord svenska Northern Light är matchracingmästaren Magnus Holmberg. Utöver Magnus finns Hans Eliasson, Björn Hansen, Mango Augustsson, Björn Österberg, Henrik Walderyd, Leon Siegert och Fabian Haraldsson i brunnen. På trim och grinders sitter Johan Bäckström, Marcus Bergqvist och Melker Lundberg. Thomas Grahn, Henrik Ljungdahl, Daniel Engström, Martin Berntsson, Erik Larsson och John Holmgren har hand om fördäck. Lasse Molse kör gummibåt.

Vi har tidigare berättat om 12:an Northern Light. Projektet är helt inriktat på att få en så konkurrenskraftig båt som möjligt för att kunna utmana de allra snabbaste klassiska 12:orna om EM- och VM-titlar.

Foto: Dan Ljungsvik

Régates Royale pågår fram till den 30:e september. Efter sex race leder Northen Light med en poäng före Nyala. På tredje plats ligger VIM. Uppdaterade resultat hittar du via www.manage2sail.com.

Top