Sven Yrvind till Båtmässans scen

Under hela Båtmässan i Göteborg rullar ett scenprogram med runt 65 programpunkter. Det bjuds på allt från spännande båtfärder till forskningsprojekt kring hav och natur, samt dykupplevelse både på nära håll och längre bort. Vi är nu framme vid finalhelgen som har temat; livet på, vid, i och under vattenytan.

Bengt Wallin är nestor inom båtmässevärlden, kajakfrälst och innehållskreatören som står bakom Båtmässans scenprogram. Under de två avslutande dagarna 2024 vill Båtmässan visa på allt det härliga som vi kan göra om vi gör, det vi kallar ”vattenliv, till en del av våra liv.

Observera att vi brutalt valt ut några programpunkter som ligger oss (Search) extra varmt om hjärtat. Däremellan ligger mängder av intressanta och spännande föredrag. Programmet i sin helhet hittar du på batmassan.se.

”Den överraskande vetenskapen som visar hur att vara vid, i, på eller under vatten kan göra dig lyckligare, friskare, mer uppkopplad och bättre på det du gör”. Så står det på omslaget till boken Blue Mind av forskaren Wallace J. Nichols.

LÖRDAGEN 10 FEBRUARI

12:45 Röjdykare - En vanlig dag på jobbet

I mitten av juni 2021 siktar en seglare en drivande mina utanför Härnösand. Seglaren rapporterar in händelsen och Försvarsmakten blir inkopplad. Minan konstateras vara skarp och måste oskadliggöras för att inte vara ett hinder för sjöfart och fiske.

Hur många minor finns det kvar i vattnet runt våra kuster? Är dom fortfarande farliga? Finns det explosiva varor i våra sjöar? Vad ska privatpersoner tänka på om man påträffar minor eller någon annan typ av ammunition längs våra kuster och i våra sjöar. Några av svaren ges i detta inslag på Båtmässans scen .

Under föredraget så kommer även en beskrivning av hur utbildningen till Röjdykare går till och vad som krävs för att påbörja den.

14:30 Äpplet – Vasas systerskepp

Marinarkeologer från Vrak – Museum of Wrecks, har tillsammans med Marinen undersökt ett sund vid Vaxholm utanför Stockholm. I december 2021 upptäcktes ett mycket stort fartygsvrak. Skeppssidorna låg delvis nedfallna på botten, men skrovet var i övrigt bevarat upp till ett undre kanondäck. I de nedfallna sidorna fanns kanonportar i två olika nivåer – det rörde sig alltså om ett örlogsskepp med två kanondäck. Mått, konstruktionsdetaljer, träprover och arkivmaterial pekade alla åt samma håll – Vasas systerskepp Äpplet var hittat!

På föredraget får vi höra om de senaste undersökningarna av Äpplet. Hur har skillnaden i konstruktion mellan Vasa och Äpplet påverkat stabiliteten, och hur såg skulpturerna som suttit på Äpplets akterspegel ut?

SÖNDAGEN 11 FEBRUARI

12:45 De lever redan framtiden

Under de närmaste åren kommer hur vi transporterar oss förändras dramatiskt, på land och på vatten. Inom EU kommer fossildrivna bilar att förbjudas, 2030-sekretariatet skriver ”fossilt måste bort, eldrift är centralt i omställningen”. Kommer det också gälla fritidsbåtar? De flesta tror det!

Några som redan anpassat sig till denna framtid är Brandt Båt, som varit lite föregångare i att “ställa om”. I deras sortiment ingår flera båtmärken som drivs av elmotorer, de var först ut på Västkusten med ”snabbladdare” för båtar, de kör utsläppsfria skärgårdsturer och har introducerat båtleasing på den svenska marknaden.

I detta inslag får vi träffa Brandt Båts medarbetare, representant från Aqua superPower och XShore i ett samtal om framtiden som redan är här.

14:00 Gäst på Båtmässans scen - Sven Yrvind

En av Båtmässans mest uppskattade gäster på scenen är Sven Yrvind. Denna gång får vi dels höra Sven berätta om sina tidigare äventyr (och de är många) dels blir ett samtal kring han passion får små båtar, hur det går med bygget av den nya båten och om några av hans många ”uppfinningar”.

Det blir också ett samtal kring ensamheten när man är på havet så länge som Sven varit tidigare och inte minst som nästa seglats är planerad att bli.

I modern tid informerar Yrvind mest med sina följare via YouTube. Här är senaste avsnittet från idag. Yrvind lägger nämligen (mer eller mindre) upp ett avsnitt varje dag.

15:30 Båtmässan Cup i e-segling – live på Båtmässans scen

Svenskt Mästerskap i e-segling är öppet för alla som vill. Att delta i denna tävling är gratis och det är enkelt att komma i gång. På Båtmässan kommer denna dag en tävling avgöras där man kan vinna wildcards till finalen i Svenska Mästerskapet i e-segling. Finalen i Svenska Mästerskapet i e-segling kommer att avgöras på båtmässan Allt för sjön, Stockholm, söndagen den 10 mars.

Har du inte provat på e-segling tidigare kommer det den 10:e och 11:e februari genomföras ”clinics” i Svenska Seglarförbundets regi på Båtmässan i Göteborg.

Kanske blir denna helg på Båtmässan starten på en resa mot ett Svenskt Mästerskap och ett framtida deltagande i ett Olympiskt Spel. Inom den Olympiska rörelsen pågår nämligen arbete för att göra e-segling och andra e-sporter till en del i tävlandet där.

Top