Superyachten Wild Oats XI träffad av blixten - dagar innan Sydney Hobart

Det är osäkert om båten kommer att vara på startlinjen i Rolex Sydney to Hobart Race på annandag jul.


Wild Oats XI stod uppe på land i sin vagga i Sydney Harbour när en blixt slog ner i den 45 meter höga masttoppen i söndags morse.

De 10 miljoner volten förstörde flera elektroniska instrument ombord, som alla är nödvändiga för att hålla sig på maxfart och rätt kurs. Det är oklart om något blev skadat i kolfiber riggen.

”Det är en hård smäll för oss så här nära inpå det stora racet,” sade Sandy Oatley, ägare av Wild Oats XI. ”Men jag är säker på att vårt grymma lag kommer att få klart allting till starten på annandagen. Inget kan stoppa dem.”

Sandy Oatley var snabb med att tacka Peter Harburg, ägare av båten Black Jack, för hjälpen. Han bjöd in Wild Oats XIs båtkapten till Black Jacks båthus i Brisbane för att se vad om dom kunde hitta några instrument som kan användas.

”Det är den andan som finns i havskappseglingen på den här nivån,” sade Sandy Oatley. ”Vi kanske är ärkerivaler på havet, men vi alla stöttar varandra när det behövs.”

Wild Oats XIs skeppare Mark Richards, sade att han var säker på att båten kommer vara redo för starten på det 628 sjömil långa klassiska racet.

Jag hoppas att detta är den tredje och sista oturliga olyckan för Wild Oats XI i Sydney Hobart Race,” sade Richards. ”För två år sedan gick storseglet sönder i en storm; förra året gick hydraulik-systemet för svängkölen sönder, och nu har vi blivit träffade av en blixt.”

Top