Summering: Rolex Fastnet Race (video)

Rolex Fastnet Race är över för den här gången. Nedan klipp summerar line honour i fler- och enskrov, trimaranen Maxi Edmond De Rothschild respektive ClubSwan 125:an Skorpios, samt totalvinnaren Sunrise (JPK 1180) med skapparen Thomas Kneen. Men vad som är än mer intressant från ett svenskt persopektiv är hur det gick för de svenska båtarna.

Bästa resultat får man nog säga att Matador Sail Racing Team med Jonas Grander i spetsen kvitterade ut efter en mycket starkt och stabil seglats som räckte till brons i IRC 1 och en fjärdeplats totalt. Men vi säger som totalvinnaren Sunrise skeppare Thomas Kneen: "Att bara ta sig igenom igenom racet och i mål är en bedrift i sig". Grattis till enastående prestationer samt en extra ordinär upplevelse och ett minne för livet.

Svenska båtar i Rolex fastnet Race (båtnamn, ägare, resultat IRC Overall)

Matador, Jonas Grander, 4

Följande går att läsa på Matador Sail Racing Teams facebooksida (fritt översatt): "Slutliga resultat har kommit in och vi fick en pallplats i vår klass IRC 1 som trea. Och fyra totalt. Så vi är väldigt, väldigt nöjda med racet. Efter några timmars sömn fixar vi med båten innan transporten till UK för nästa race. Vi vet inte exakt vilket det blir men vi hoppas på Middle Sea Race innan styr mot Karibien och Antigua."

Matador Sail Racing Team. Foto Rolex Fastnet Race

Refanut, Fredrik Wallenberg, 91

Refanut är designad av Sparkman & Stephens och byggd på Neglingevarvet 1955. Hon fångades på bild under starten som bjöd på en hel del utmaningar. Så här kommenterade teamet bilden på deras facebooksida S/Y Refanut (fritt översatt): "En bild säger mer än tusen ord. Nu närmar vi oss Lands End i mycket mer middagsvänliga förhållanden. Besättningen utvilad, utfodrad och torr."

Refanut. Foto Rolex Fastnet Race

Embla, Olof Granander, 79

Emily Of Cowes, Richard Oswald, 75

Jolene, Fredrik Rydin, 84

C-me, Hakan Groenvall, 106

Allt om racet och lite till hittar du på www.rolexfastnetrace.com.

Top