Stort grattis till alla nya RIG-seglare

Pressmeddelande från Svenska Seglarförbundet: Efter en fyra månader lång antagningsprocess kan Svenska Seglarförbundet nu hälsa 13 lovande ungdomar välkomna till Riksidrottsgymnasierna i Lerum och Motala med start hösten 2021.

Rekryteringen som har pågått sedan 1 oktober avslutades i mitten av februari. Tre tjejer och tio killar kommer till hösten att få börja sin gymnasieutbildning med inriktning på segling i Motala och Lerum. Samtidigt pågår rekryteringen till de två Seglargymnasierna (Nationell Idrottsutbildning - NIU) i Varberg och Vellinge.

RIG och NIU är två världsunika utbildningar där idrottsintresserade elever kan kombinera sina gymnasiestudier med sin idrott och även få betyg i sin idrott, i ämnet Specialidrott.

Svensk segling har två RIG och två NIU. RIG:en i Motala och Lerum fokuserar på klasserna Laser och 29er. NIU:et i Varberg är inriktat på vindsurfing och windfoil. Den stora nyheten för i år är NIU i Vellinge med fokus på foil.

I rekryteringen till skolorna ingår en skriftlig ansökan, en film som visar seglingsfärdigheterna, en intervju samt tränarreferenser. Nästa steg i processen är att bli kallad till intervju. Där får seglaren berätta om allt från sin seglingsbakgrund, varför hen vill gå på RIG/NIU, sina målsättningar till förmågan att samarbeta, driv och skolarbetet. 

Per Frykholm, tränare i Lerum och Björn Alm, tränare i Motala har båda många års erfarenhet av att utveckla unga seglare. Tillsammans med SSF:s förbundsdirektör Marie Björling Duell höll de under tre intensiva dagar digitala intervjuer med förhoppningsfulla och laddade seglingsungdomar som ansökt till Motala eller Lerum.  

Tränare på NIU Varberg är Per Ringqvist och på NIU Vellinge är Martin Strandberg huvudansvarig. De är också kontaktpersoner för de unga seglare som är intresserade av en plats på någon av dessa seglargymnasier.

Antagna till RIG Motala:
Emma Berg, Lerberget – Lerbergets SS

Lea Maurer, Hägersten – KSSS

Axel Wieland, Sigtuna – KSSS (åk 2)

Claes Järudd, Saltsjöbaden – KSSS

Erik Norlén, Täby – KSSS

Max Zetterström, Landskrona – BOSS/LDSS

Emil Gustavsson, Hjärup – Lomma BSK

Wilhelm Enjin, Lomma – Lomma BSK (åk 2)


Antagna till RIG Lerum:
Esther Lagerstrand, Västra Frölunda – Rörviks SS

Erik Rahm, Lerum – Lerums SS

Hugo Sköld Orr, Vällingby – KSSS

Noah Bernhardtz, Askim – GKSS

William Karlsson, Myggenäs – Stenungsunds SS

Top