Stefan Nordström och Joakim Dovrén GKSS vinner SM-guldet i Starbåt

Årets Svenska Mästerskap i Starbåt var det nittionde (vilken klass slår det) och Karlshamns SS som stod som värd både infriade och överträffade seglarnas förväntningar.

Helgen inleddes med Tuneuppsegling i Karlshamns inre hamn med speaker på land och folk på kajerna. De växlande vindarna bjöd på tighta rundningar och millimeter mellan båtarna och efter två seglingar stod HP Hylander & Anders Nilsson som segrare före Tom Löfstedt & Fredrik Aurell och trea blev Thomas Gross & Thomas Karlsson. Dramatiskt blev det när vinden ökade och två båtar krockade efter målgång; ingen person skadad men ett ekipage var så så illa tilltygat att man när nog sjönk och behövde bärgning. Ett snabbt agerade av KSS, bidrog till att man kunde lyfta upp båten på närmsta kaj.

Karlshamns Segelsällskap gjorde ett fantastiskt fint arrangemang. SM-mästarna Stefan Nordström och Joakim Dovrén i förgrunden. Foto: Karlshamns Segelsällskap

SM dag 1 fredag

Tre seglingar var planerade och tre seglingar blev det i gradvis ökande vind och solsken på havet utanför Karlshamn. Första seglingen vanns av Thomas Gross & Thomas Karlsson KSSS före Stefan Nordström & Joakim Dovrén GKSS. Det andra och tredje köret vanns av Tompa Löfstedt & Fredrik Aurell tätt följda av Stefan & Joakim. Två klara favoriter till den nittionde SM-titeln i Starbåt kunde redan nu skönjas.

SM dag 2 lördag

Även denna morgon började med lätt bris som sedan ökade ju längre dagen gick. Den första seglingen vanns av Erik Dahlén & David Nogén innan Stefan & Joakim steg fram och spikade de två sista seglingarna. När dagen var över ledde man nu med en poäng före söndagens sista segling.

Alltid fix ombord på en starbåt! Här fockhalsen som behöver lite tillsyn. Foto: Karlshamns Segelsällskap

SM dag 3 söndag

Regn och inte en vindpust mötte seglarna på morgonen. En poäng skiljde Stefan & Joakim från jagande Tompa & Fredrik och i striden om bronset var skillnaden två poäng mellan Erik & David och Thomas & Thomas och det var fler som jagade tätt därpå. Seglingsledaren Patrik Schander tog båten ut till banan varje timme för att hitta vind. Men han fann bara regn; inte en krusning på havet.

Stefan Nordström och Joakim Dovrén GKSS vinner SM-guldet i Starbåt. Foto: Karlshamns Segelsällskap

Thomas Gross och Thomas Karlsson tar emot Daily First. Foto: Karlshamns Segelsällskap

En fantastiskt SM kan läggas till handlingarna!

Jubel för Karlshamn och KSS med Lennart Johansson Ax i spetsen! Fina kappseglingsarrangemang och ett fantastiskt hospitality vid klubben och i stan. Ingen var någonsin hungrig och musiken till regattamiddagen gav en försmak om en grymt härlig sommar. Ett stort grattis till Stefan Nordström & Joakim Dovrén GKSS som kan titulera sig Svenska Mästare i Starbåt 2022. Ett stort grattis också till Anders Högland som erövrade den åtråvärda knutna pistolen; av seglarna framröstade Fair Play Trophy 2022.

Text: Thomas Gross

Top