Statusuppdatering ARKEA ULTIM

Med Kap Horn bara ett par dygn framför sig bromsade Charles Caudrelier i Gitana Team ner trimaranen Maxi Edmond de Rothschild. Orsaken var två mer brutala vädersystem som han lät passera innan rundningen av Kap Horn.

Pressen bakifrån är begränsad. Tvåan Armel Le Cléac'h (Maxi Banque Populaire XI) ligger i runda tal 2 800 M efter, vilket motsvara cirka fem dagar. Armel valde rutten norr om Nya Zeeland för att undvika en storm. Thomas Coville (Sodebo Ultim 3), som ligger på tredje plats, har tagit upp jakten igen efter ett pit-stop i Hobart. Fyran Anthony Marchand (Actual Ultim) har ännu inte passerat Kap Leeuwin. Sist ligger Adagio (Éric Péron) ligger, 7 300 M bakom Charles. Tom Laperche (SVR Lazartigue) tvingades bryta racet efter en kollison som orsakade skada på centerbordet.

Den senaste veckan har generellt bjudit på motgångar. Tre av deltagarna tvingades till pit-stop; Anthony Marchand och Éric Péron i Kapstaden och Thomas Coville är i Hobart. Armel Le Cléac'h tog sig förbi Tasmanien och Nya Zeeland samtidigt som Charles Caudrelier drog i handbromsen för att få till en så smidig runding av Kap Horn som möjligt.

Foto: Eric Péron - ULTIM ADAGIO

Charles har dominerat tävlingen i snart tre veckor. Efter stiltjebältet Doldrums i Atlanten har han bjudits på drömlika förhållanden - nästan som om det vore en riktigt bra feelgoodfilm. Han har haft flera fantastiska etapper med hanterbara förhållanden (för det mesta) som gjort att han har kunnat köra både snabbt och raka vägen. Lite tur med vädersystemen samt en snabb och tillförlitlig båt i kombination med Charles kunskap och erfarenhet visade sig vara ett oslagbart koncept. Men som vi sett så många gånger tidigare när det kommer till havskappsegling - man skall inte ropa hej innan man hoppat över bäcken.

Foto: Armel Le Cleac'h / Maxi Banque Populaire XI

Här bjuds vi på två tillfällen att plocka fram skolfranskan ur minnesbanken; först i form av en hyfsat färsk hälsning från Charles, därefter en 25 minuter lång sammanfattning av de senaste veckorna på världshaven.

Filmen Une Grande Aventure:

Top