Statusuppdatering: America's Cup

America's Cup är ett föränderligt väsen men en sak består - den största fienden av dem alla - tiden. Det råder bråda tider och brådare skall det bli. Här är en mycket komprimerad sammanfattning av status och senaste nytt.

På norra halvklotet har vintern varit varm, kall och oförutsägbar. Samtidigt har sommaren i Nya Zeeland varit "dålig" med regn och stormar. Trots vädret händer det grejer; 3 nya AC40:or har sjösatts och Emirates Team New Zealand har både testat och tränat med två båtar.

Orient Express Racing Team

I början av februari gav sig franska syndikatet Orient Express Team till känna under ledning av Stéphan Kandler och Bruno Dubois. Laget kommer att köpa ett designpaket av Emirates Team New Zealand. Quentin Delapierre och Thierry Douillard kommer att fungera som skeppare respektive coach medan Franck Cammas har en rådgivande roll som Head of Performance och Design/Sailor Coordinator. Benjamin Muyl har utsetts till huvuddesigner med Antoine Carraz som teknisk direktör. Basen ligger i Barcelona och till sommar kommer lagets AC40 sjösättas där.

NYYC American Magic

Efter ett storstilat farväl av Patriot från föregående omgång fokuserar American Magic nu på framtida utmaningar och segling med sin AC40:a America. I sommar kommer basen i Pensacola Bay bytas ut mot ditot i Barcelona.

INEOS Britannia

Det blev en tuff inledning på året för britterna som både kapsejsade och rullade runt med sin LEQ12 med omfattande skador som följd. Framgångarna med lagets nya AC40:a Athena får väl ses som lite plåster på såren.

Emirates Team New Zealand

Nyazeeländarna har ägnat sig åt test och träning med två båtar (AC40) vilket säkert varit givande. Det verkar också som att lagets Te Rehutai, som var med och vann The Auld Mug senast i Auckland 2021, snart kommer att synas på Hauraki Gulf igen.

Luna Rossa Prada Pirelli

Italienarna fortsätter att träna på vattnet utanför Cagliari med sin LEQ12. Det ser tryggt och stabilt ut. Under februari körde man ett träningsläger för italienska ungdomar och damer som seglade Persico 69F. Laget kommer få sin första AC40:a i mars.

Alinghi Red Bull Racing

Alinghi Red Bull Racing var först ut med att segla AC40 i Barcelona. Under tiden fick BoatZero sig en remake för att anpassas till mindre besättning samt montering av trampor för ytterligare kraftförsörjning ombord. Några dagar senare anslöt laget till "the capsize club" med AC40:an.

Top