Statusrapport efter tre seglingar

SM i distanskappsegling (SRS) är igång. Sexton båtar; från Elvström 1/4 ton till Farr400, står på startlinjen. Här bjuder Anders Dahlsjö på en kort rapport. Anders seglar båten Zeus (z30+) tillsammans med Carina Arvidsson, Emma Sundén, Jens Svanvik, Joachim Keim och Mikael Wassmur.

Trots torsdagens lätta vindar lyckades tävlingsledningen genomföra samtliga tre planerade race på vattnen mellan Borgholm och fastlandet. Dagens inleddes med sol och ingen vind. Starten som var planerad till 10:30 fick skjutas upp, men efter 30 minuter försening kunde startskottet gå. Det blev Bana B som innehåll en kort kryss, två slörben och en kryss in i mål. Vinden började från norr och vred under det första racet cirka 30 grader mot ost. Det racet seglades i 2 m/s. Andra racet som seglades på samma bana var väldigt likt första racet. På sista banbenet, som var en kryss mot mål, började nu högern betala sig. Det sista racet gick också på bana B, men nu låg vinden på NE så man sträckte första kryssbenet där startlinjen nu hade lovartsfördel. Vinnare var de som kunde segla fritt till första märket och de som blev överseglade tvingades göra ett kostsamt slag för att komma ut i fri vind. Andra banbenet var nu en läns och de som gick långt ut i Kalmarsund tjänade mot dem som gippade in tidigare. Sista kryssen in var det klar fördel för de båtar som seglade nästan in till Solliden för att få ett bra högerskift innan de slog mot mållinjen.

Seglingarna hölls i vackert sommarväder med sol och vindar som mest nådde upp till knappt 5 m/s. Två seglingar av dagens räknas och resultatet av det långa racet som är en del av fredagens Öland Runt är värt dubbla poäng.

I skrivande stund leder Farr 30:an Lettodipletto (SWE 2) från Halmstads
Segelsällskap med Jörgen Preuss, Kristian Jenssen, Jonas Karlsson, Mattias
Hellgren och Christian Bachhausen i besättningen. Lettodipletto spikade de två första racen och sista sjuan är för närvarande struken. Tvåa ligger BB10m:an Fenixa (SWE 5) från Segelsällskapet Vikingarna med serien 3, (10), och 1. Ombord har vi Christer Ovrén, Bertil Johansson, Christer Stenholm och Per Larsson. På tredje plats ligger LDSS-båten Mrs Freckles, en Corby33:a, som seglas doublehanded av Lena Having och Eivind Böymo-Malm. Duon slog till med serien 5, (9) och 2.

Hela resultatlistan hittar du på www.sailarena.com.

Top