SSF:s seglarutmärkelser fördelade i Båstad

Alla årets seglarutmärkelser fördelade i Båstad - och Magnus "Mange" Olsson upptas i seglingens Hall of Fame


För första gången delade Svenska Seglarförbundet under lördagskvällen ut årets seglarutmärkelser i samband med Mästarnas Mästare i Båstad den 12-13 oktober. De seglare som utsetts till vinnare i respektive kategori har lyckats med imponerande bedrifter och gjort stora insatser för svensk segling.

Hall of Fame – Magnus ”Mange” Olsson

Magnus Olsson var inte bara ett strålande glatt ansikte utåt för svensk segling utan också en förebild för många människor utanför sporten, innan han drabbades av en stroke och gick bort i april i år. Det är med stor stolthet som Svenska Seglarförbundet postumt välkomnar Magnus Olsson till svensk seglings Hall of Fame.

Läs mer om Magnus Olssons gärning och om Hall of Fame.

Årets seglare – Jesper Stålheim

Laserseglaren Jesper Stålheim, KSSS, är Årets Seglare för sin imponerande samling av fina internationella resultat i världens största jolleklass under det gångna året.

Årets kvinnliga seglare – Ingrid och Karin Söderström

Priset årets kvinnliga seglare tilldelas i år GKSS–seglarna Karin och Ingrid Söderström som imponerade stort när de tog VM-guld i RS500 i augusti.

Årets manliga seglare – Lag Henrik Edman

Henrik Edman från Malmö SS har i flera år varit en av de dominerande seglarna i H-båtsklassen i Sverige och radat upp medaljplaceringar i svenska mästerskap. I år var hans besättning Peder Edman, Jacob Jacobsson och Hannes Edman.

Årets lyft – Carl P Sylvan och Otto Hamel

“Lyftet” tilldelas den seglare eller besättning som under året har gjort en anmärkningsvärt bra insats på kappseglingsbanan, med utgångspunkt från sin nivå. 49er-duon Carl P Sylvan och Otto Hamel, GKSS, kom tolva på VM, den bästa VM-placeringen någonsin av en svensk 49er-besättning.

Årets bästa placering bland juniorer (Halvan) – Ida Svensson och Rasmus Rosengren

”Halvan” delas ut till den juniorseglare eller det juniorlag som placerat sig bäst på VM, EM, JVM eller JEM. I år går priset till KSSS-seglarna Ida Svensson och Rasmus Rosengren för deras silvermedalj i 29er på Ungdoms-VM, ISAF Youth Worlds.

Geddapokalen Årets junior – Andrea Holm

Geddapokalen delas ut till den junior som har gjort den bästa kappseglingsprestationen under året. 16-åriga KSSS-seglaren Andrea Holm vann först JSM och sedan öppna SM i Kona One, före bland andra tidigare världsmästare.

Årets havskappseglare (Näkterhuset) – Team Teknova med skeppare Bengt Falkenberg

Svenska Havskappseglingsförbundet delar ut ”Nakterhuset” till årets mest framstående svenska havskappseglare. I år går det till Bengt Falkenberg, GKSS, med besättningen Mats-Uno Fredrikson, Bengt-Göran Johansson, Magnus Bjureblad, Emil Burström, Joakim Hermansson, Henrik Huss, Gunnar Gustavsson, Johan Tillander, Anders Averdal, Ulf Jonson, Martin Norling, Hampus Wennerlund, Even Larsen och Joakim Persson. Under 2013 har de ett flertal topplaceringar inklusive ett EM-guld i ORCI 2-klassen, en tredjeplats i ÅF Offshore race samt en bronsplats i ORCI-SM.

Årets tränare –
 Per Frykholm

Årets tränare är Per Frykholm från Lerums Seglargymnasium, där han gör en stor insats som heltidscoach och hjälper till att lägga grunden för nästa generations elitseglare. Under året har han också varit lagledare för två medaljvinnande lag på Ungdoms-VM, ISAF Youth Worlds.

Årets ideella ledare – 
Jan Sjögren

Årets ideella ledare är en funktionär eller ledare som har bidragit till att antingen utveckla en klubb, en förening eller ett arrangemang, eller på något sätt främjat seglingen som helhet. 2013 delas detta prestigefulla pris ut till en av GKSS mest trogna funktionärer – Jan Sjögren.

Årets arrangör – Westerås Segelsällskap

Årets arrangör tilldelas klubbar som på ett förtjänstfullt sätt arrangerat ett eller flera kappseglingsarrangemang. Westerås Segelsällskap har på ett nytänkande sätt lyft tävlingen Höstkroken från en regional regatta till en av Sveriges största kölbåtsregattor.

Läs mer om årets utmärkelser från Svenska Seglarförbundet på www.svensksegling.se.

Top