Spikrakt uppåt för New Sweden Match Racing Team

Sedan New Sweden Match Racing Team började segla matchracing har de klättrat på rankingen och i början av säsongen var de Sveriges högst rankade. Laget och skepparen Caroline Sylvan har deltagit i tre deltävlingar i Women’s International Match Racing Series i år och nästa vecka är det dags för årets höjdpunkt - VM i Lysekil.


Search möter först upp med Caroline Sylvan och Louise Kruuse af Verchou innan ett träningspass på GKSS i maj. Duon började segla matchracing tillsammans 2010, deltog med olika lagmedlemmar i tre regattor under året, och utgör kärnan i New Sweden Match Racing Team. I början handlade det mesta om att segla Eliott 6, båttypen som seglades i OS 2012, men även om det var klassens entré i OS som gjorde att de fick upp ögonen för matchracing satsade de aldrig på OS. Under 2011 deltog de i fler tävlingar, bland annat Stena Match Cup Sweden och Youth Match Cup Sweden som de vann med Frida Langenius som tredje medlem. Året avlutades med VM-regattan i Perth.

– Vi blev inbjudna till Perth i sista minuten och tänkte att det var något vi bara måste göra. I Marstrand samma år hade vi mött ett par av de bästa lagen men innan dess hade vi mest tränat teknik hemma själva och det blev ingen bra tävling för oss. I Perth kändes det bättre; vi hade roligt, lärde oss väldigt mycket och dessutom vann vi matcher mot några av de bästa lagen, säger Caroline.

I slutet av 2011 hade New Sweden Match Racing Team klivit upp till plats 44 på världsrankingen från plats 108 året innan, och högre skulle det bli. Under 2012 fortsatte de med ett antal regattor, även om dessa låg i skuggan av sommarens stora tävlingar; VM i Göteborg och OS i London där Sverige representerades av Anna Kjellbergs lag.

Under våren 2012 plockade New Sweden Match Racing Team in Fina Kuikka, Sara Sigvardsdotter, Cecilia Jonsson och Rebecca Andersson för att de skulle kunna segla större båtar som till exempel DS37 som används i Lysekil Women’s Cup. Där var de mycket nära att nå semifinal i fjol men slutade på femte plats efter vinster i Round Robin mot bland andra regattavinnaren Camilla Ulrikkeholm och mot Sally Barkow i den sista placeringsmatchen.

– När vi vann sista racet mot Sally kändes det som att vi hade vunnit hela tävlingen. När vi var på topp seglade vi riktigt bra men sedan hade vi svackor där vi gjorde dumma misstag och så blir det ibland med ett helt nytt team, säger Caroline.

I vintras presenterades damernas nya världscup Women’s International Match Racing Series, med fem deltävlingar under 2013. Ett viktigt steg för dammatchracing tycker Louise Kruuse som är lagets trimmer.

– Även om det inte är lika stort som herrarnas världscup nu med en gång betyder det mycket för det blir mycket proffsigare regattor och mycket mer segling. Prispengarna höjs också en nivå och även om det inte heller är på samma nivå som hos herrarna måste det börja någonstans. Det var många som slutade när grenen togs bort från OS och hade det inte kommit en ny serie hade det varit svårt att behålla folk inom matchracing.

Caroline styr i Stena Match Cup Sweden 2013. Foto Dan Ljungsvik

– Jag gillar matchracing för att det är roligt att det är en lagsport och att man faktiskt kan vara sex stycken ombord som tävlar tillsammans. Samtidigt är det snabba race och väldigt intensivt, säger Carolin Sylvan.

New Sweden Match Racing Team fick en bra start i världscuppremiären i Frankrike, med en femteplats och ytterst nära en plats i semifinalerna.

– Det var verkligen en rolig tävling och vi är väldigt nöjda. Det var surt att förlora i kvarten och vi hade flera race i Round Robin som var väldigt jämna och hade kunnat vinna men vi drog på oss onödiga straff. Det var den första tävlingen och det var en liten startsträcka innan vi kom igång. Men vi avslutade väldigt bra och hade riktigt bra stämning ombord, säger Louise.

Målet under året har varit att komma iväg på fler världscuptävlingar, segla så mycket som möjligt och klättra på rankingen. I tävlingen i New York nådde laget på nytt en femteplats och inför säsongsavslutningen i Lysekil nästa vecka ligger teamet sexa i serien. Och konkurrensen är hård.

– Det är många väldigt bra team som till exempel Lucy McGregor och jag tror att fler äldre och rutinerade lag som inte vill göra en OS-satsning kommer att komma tillbaks till matchracing och segla på touren. Det kommer att bli en väldigt bra mix i serien, säger Caroline.

New Sweden Match Racing Team i NY. Foto Women's International Match Racing Series.

Team Sylvan i NY. Från vänster; Anne Corvi, Megan Six, Sara Sigvardsdotter, Caroline Sylvan, Theres Wolgast och My Karlsten.

I Lysekil ställs New Sweden Match Racing Team återigen mot världstoppen och inte minst GKSS-rivalen Anna Kjellberg som vann tävlingen i New York.

– Jag tror att man måste ha klubbkompisar som ligger på samma nivå och som man kan träna emot. Vi har många herrlag att träna emot vilket också är bra, men det är viktigt att ha tjejkonkurrensen, säger Caroline Sylvan och får medhåll från Louise.

– Det blir lite av ett derby varje gång vi möter Anna och även om man är kompisar på land så vill man vinna på vattnet. Vi vill helt enkelt vara det bästa svenska damlaget.

Text Fabian Bengtsson

Top