SM-guld till Team Pro4u

Svenska Mästerskapen i havskappsegling enligt ORCi avslutades i lördags i Sandhamn. Det var 18 båtar som deltog varav två stycken var Finska och dem tävlade enbart i Sandhamnsregattan medan övriga 16 från Sverige tävlade parallelt i SM. Tävlingenstartade i tordsags och hade sju race ett havsrace, som inte kunde räknas bort, och sex banrace.

Team Pro4u:s trimmer Anders Björk berättar om tävlingen, 

Vi i Team Pro4u lyckades bra och vi lyckades vinna SM-Guldet! I Sandhamnsregattan kom vi på andra plats efter Finska X-41 Mercedes-Benz EQ.

- Vi är väldigt glada att vinna SM samt att vi fått värdefull träning och race övning nu inför EM också som stratar nästa vecka, säger Anders Mårtensson, taktiker.

Vår serie i de sju racen var: 1, 2, 8, 1, 1, 1, (BFD) dvs totalt 14 poäng. Vi har generellt seglat bra på banracen och haft väldigt fin båtfart och generellt gjort bra vägval och manövrarna har mestadels suttit som dem skall. Roligt att på banracen så lyckades vi ta fyra spikar och när vi väl kom iväg så seglade vi bra, på havsracet hamnade vi tyvärr i ett bleke där vi förlorade mycket och då kom vi 8a och i det sista racet missbedömde vi tiden och tjuvstartade när det var svart flagg och blev diskade.

- Det var ganska utmanande förhållanden att vara fältets näst långsammanste båt efter mätetal och hela tiden få planera de spår vi tog för att så mycket som möjligt segla i fri vind men det fungerade oftast ganska bra och det var riktigt bra att få öva på detta, säger Sven Eriksson, trim.

Förhållandena under SM har varit väldigt bra med oftast sol och medelvind och tight och bra segling bland många duktiga båtar.

- SM och träningarna innan har varit väldigt bra för oss med tanke på EM denna vecka och vi tackar KSSS för ett bra arrangerat SM och vi tackar alla konkurrenter för rolig, bra och utvecklande segling, säger Patrik Forsgren skeppare och rorsman.

Teamet som blev Svenska mästare är framifrån i båten

  • Joakim Hoppe,
  • Axel Antas-Berkkvist,
  • Oskar Hellblom,
  • Anders Björk,
  • Sven Eriksson,
  • Anders Mårtensson,
  • Patrik Forsgren och
  • Johanna Sommarlund.

Patrik fick också i samband med SM-Guldet en inbludan till årets Mästarnas mästare i oktober.

Teamet har nu åkt vidare till Oxelösund för att förbereda oss inför årets EM i havskappsegling som börjar på tisdag.

Resultaten från SM finns här!

Text: Anders Björk/Trim

Top