Skräp-ön i Stilla Havet är nu tre gånger större än Frankrike

Till ytan är Frankrike Europas andra största land - om man tar med landets utomeuropeiska områden i beräkningen. 643.801km2 är det bara Ryssland som toppar.


Föreställ dig sedan den landmassan - men tre gånger så stor - och att en skräphög av den storleken flyter omkring i Stilla Havet. Då har du verkligheten.

Forskningen har publicerats på Scientific Reports och visar att ytan på 1,6 miljoner km2 innehåller minst 79000 ton plast. Forskningen är gjord både via båt och helikopter och visar att det nästan bara handlar om plast. Det värsta är att den växer fortfarande med snabb fart.

”Jag har gjort denna forskning ett tag, men det var deprimerande att se,” berättade Laurent Lebreton för The Guardian. Laurent är en oceanograf och ledde studien.

”Det är saker som du undrar hur de kunde hamna i havet. Det är tydligt att det bara blir mer och mer plast i havet.”

”Vi behöver en koordinerad internationell ansträngning för att tänka över och designa om sättet vi använder plast på. Siffrorna talar för sig själva. Saker och ting blir värre och vi måste agera nu.”

Lebreton arbetar också för Ocean Cleanup, en grupp som är dedikerade att ta itu med den stora ”skräpnationen”. De utvecklar just nu stora barriärer som kan plocka upp plast i området. Men den krassa sanningen är att man inte kan fånga upp mikroplasterna.

Samtidigt arbetar människor över hela världen för att sluta använda plast och fler än 200 länder skrev på ett FN-beslut förra året för att stoppa flödet av plast till haven.

Länk till forskningsrapporten.

Top