Skanör-Falsterbo
På Sveriges sydvästligaste hörn ligger ett låglänt semesterparadis med mycket att göra och flera fina hamnar.
Det är härligt högsommarväder och hamnen kokar av aktivitet. Solen skiner och i en frisk sjöbris från sydväst bygger jadegröna vågor krönta av vitt skum. Kitesurfarna leker i den krabba sjön som slår mot den långa, kritvita stranden. Flanörer flanerar med glass i handen och en större segelbåt har just lagt till mellan pollarna i den skyddade hamnbassängen. Ett par Starar kommer forsande genom vågbrytarnas öppning och gör snygga tilläggningar, härligt att se seglare som fortfarande behärskar den ädla konsten att lägga till för segel.
Segling, natur, historia och en möjlig genväg
På vägen från öst till väst undgår du knappast halvön på Sveriges sydvästra hörn. Miljön är speciell, ett låglänt landskap med långa stränder, sanddyner och spännande segling vars karaktär ändras då hörnet rundas. I norr, det myllrande Öresund med mycket trafik och stark ström.
N55°25,0’ E12°49,7’
Falsterbokanalen. Foto: Search Magazine
I söder, öppna ytor och exponerad segling längs sydkusten. Vill du tjäna några sjömil kan du ta Falsterbokanalen och nyttja gästhamnen i kanalens norra ände, men har du tid skall du runda halvön. Allra helst tar du dig tid och lägger till i den mycket charmiga hamnen i Skanör. Ett mycket trevlig och skyddat läge och en perfekt utgångspunkt för vidare upptäcktsfärder på halvön.
Historia och miljö
Det har bott människor på Skanör-Falsterbo sedan stenåldern och platsen har varit en viktig knutpunkt i den här delen av Österjön sedan dess. Under medeltidens sillperioder var detta en av nordens största städer. Sill och salt för enorma summor bytte ägare under de årligen återkommande sillmarknaderna. I modern tid har halvön förlorat sin betydelse som handelsplats men i stället har turismen blomstrat. Halvön lockar med bad på låga fina stränder, genuin havsnära småstadsmiljö, kultur och spännande natur. Till exempel finns här två kyrkor från 1100-talet, S:t Olofs kyrka i Skanör och S:t Gertruds kyrka i Falsterbo.
Gästhamnen
Skanörs hamn ligger väl skyddad innanför halvcirkelformade vågbrytare. Bara vid vind från NNV kan det häva lite. Var uppmärksam på navigationen då du närmar dig hamnen. För att komma rätt i den utmärkta rännan skall den angöras från 170°. Hamnen är två till fyra meter djup och det finns 165 platser (pollare, Y-bommar och bryggnockar). Det finns inga fasta gästhamnsplatser men gröna/röda skyltar visar var det är okej att ligga.
Det är en prydlig hamn och gästhamnsverksamheten sköts av den lokala båtklubben. Avgiften, från 160:- inklusive el, betalas i en automat i det gamla lotshuset, det första huset på höger sida då man har hamnen i ryggen och tittar in mot byn.
Skanörs Samhälle ligger en kilometer inåt landet. Här finns en liten mataffär som har öppet 7-23 och ett apotek. Räcker inte detta får du ta bussen in till Höllviken.
Foto: Search Magazine
I hamnen finns dieselpump, mastkran, miljöstation och latrinsug. Behöver man fixa med båten eller något från en skeppshandel kan det vara bättre att lägga till i hamnen i Falsterbo kanal sex kilometer inåt land.
Söder om hamnen finns ”Badhytten”, en nyligen återuppbyggd strandrestaurang där det ordnas afterbeach och finns möjlighet att hyra SUP-brädor eller gå kitekurs. Du kan bada tryggt trots vågor och ström eftersom detta är en av de stränder i Sverige där det finns vakande livräddare i livräddartorn. Foto: Search Magazine
Foto: Search Magazine
Stranden
Det som lockar de flesta besökare är möjligheterna till strandliv. Det finns många kilometer vita stränder (i princip hela väst- och sydkusten) att spankulera längs med fina möjligheter till sol och bad. Men även annat. I vissa vindar (S och SV) är detta ett mecka för kite- och vindsurfare. Då bygger sjön och man kan ha kul i vågorna. För den som är på besök och vill prova erbjuder Badhytten som ligger i början av stranden söder om hamnen uthyrning av utrustning och lektioner.
Foto: Search Magazine
Foto: Search Magazine
Vill man ägna sig åt mer rofyllda aktiviteter kan man till exempel spankulera längs strandbrynet och leta efter bärnsten. Speciellt efter blåsiga dagar, då det blåst upp tång, kan det vara värt att rikta blicken nedåt medan man i sakta mak går upp och ner längs den kritvita sandstranden.
Det finns mycket trevligt att uppleva på Sveriges sydvästligaste hörn, men till syvende och sist är det trots allt stranden som lockar mest, enligt många Sveriges bästa. Här finns kilometer efter kilometer med vit sandstrand fint inringad av klitter, naturligt bildade strandvallar.
Att göra
Stranden är som sagt det största dragplåstret men det finns mycket att se även inåt landet. Det här är en plats som lämpar sig väl att upptäcka till fots eller på de gula cyklar som du kan hyra i hamnen. Det finns mycket att se på halvön trots att den bara är en knapp mil lång. Promenera genom välbevarad bebyggelse med kyrkor, fornlämningar och väderkvarnar. Det öppna landskapet och ljuset har lockat många konstnärer hit så för den konstintresserade finns det ett stort utbud. På sommaren bjuds det på extra mycket aktiviteter här ute, bland annat de årligen återkommande häst- och bilshowerna som lockar intresserade från när och fjärran.
Skanör-Falsterbo har sedan urminnes tider varit en viktig handels- och mötesplats. Här har många varor och säkert en hel del skvaller bytt ägare. Handel med sill och annat avtog med åren medan bad och sol i stället blev mer intressant. Redan 1904 anlades järnvägsbanan för solsugna malmöbor. Det finns massor att se och uppleva här; stränder, natur och konst för den som tröttnat på hamnen. Foto: Search Magazine
Foto: Search Magazine
En annan uppskattad sysselsättning är fågelskådning. Den blandade biotopen med både stränder, låglänt skog och sankmarker är en bra miljö för ett rikt fågelliv. Under flyttfågelsäsong passerar dessutom många fåglar näset på sin årliga långtur. På hösten stannar många fåglar här för en paus innan Östersjön skall korsas. Rovfåglar som flyttar använder sig av lokal termik för att ta höjd i uppåtvindarna som bildas över de relativt mörka tallskogarna. När de kommit tillräckligt högt kan de sedan glidflyga över till den danska sidan. En tur till naturreservatet Måkläppen längst söderut är väl värt besväret vare sig man är intresserad av fåglar eller inte.
Äta och dricka
Det finns mycket gott att äta och dricka i hamnen med omnejd. I hamnkafét serveras bland annat den lokala delikatessen nystekt sill. På badhytten kan du dricka svalkande rosé, äta från en modern och lite lyxigare meny samtidigt som du njuter av härlig havsutsikt.
Foto: Search Magazine
Rökeriet, som ligger i hamnens utkant, valde vi att inte besöka då de envisas med att röka och servera utrotningshotad ål. Inne i byn finns det anrika Gästgiveriet. Här värnar man om den fina skånska mattraditionen. Man har bland annat gjort sig känd för att servera en riktigt bra gåsamiddag under Mårtensgås här.
Text: Fredrik Aurell
Foto: Search Magazine