Ska denna farkost knäcka hastighetsrekordet?

Hastighetsrekordet för en båt (farkost) driven av vinden är 65 knop, men nu har man siktet på 80! 

Lausanne 19 november 2019: SP80 är resultatet av ett sammarbete mellan tre unga seglings- och hastighetsentusiaster. Målet? Slå världsrekordet i segling 2022.

Det tidigare rekordet sattes av australiensiska Paul Larsen och hans Vestas Sailrocket 2 och är på 65,45 knop (121,1 km / h). Det siktar SP80 på att slå med råge, man vill upp i 80 knop. För lyckas  kommer båten med profilerade skrov att drivas med en kite. Satsningen backas L'Hydroptère som Alinghi.

Torvar Mirsky, världsmästare i matchracing, till lika en mycket duktig kitefoilare skrev så här om satsningen: 

"Denna saken ser ut att vara på rätt spår när det gäller fart. Men det kommer inte att bli enkelt att slå Sail Rockets 65 knop. Det ska tilläggas att dessa undavindsrekord med asymetriska farkost utan manövrar som slag och gippar. Jag hade gärna sett ett nytt typ av rekord där man seglar i två riktningar. Säg en distans kryssbog och en distans undanving där man inte får avvika från kurs, med en viss felmarginal såklart. Jag känner att det hade varit relevant för all typ av segling då det hade hjälpt utvecklingen av nya och bättre klasser så väl som teknik" 

Vad tycker ni om Torvars förslag? 

Top