Sju seglare invalda i ISAFs Hall of Fame

2007 introducerade ISAF en Hall of Fame för världens segling. Då valdes Olin Stephens, Dame Ellen Macarthur, Paul Elvström, Barbara Kendall, Eric Tabarly och Sir Robin Knox-Johnston in. Under ISAFs årliga konferens som just nu pågår i Sanya valde man igår in ytterligare sju stycken seglingslegender, alla väl värda hedersutmärkelsen.


ISAF skriver om dessa sju att "de här personerna har haft en betydande påverkan på seglingen, både på vattnet men även på land genom sin fantastiska attityd och hängivenhet åt sporten. De har alla på sitt sätt bidragit till att forma sporten som vi utövar idag". 

De invalda är:

Dennis Conner

Om man skall tänka på en America's Cup-seglare, då kommer ett namn direkt - Dennis Conner, som vunnit 4 gånger, och ofta kallad "Mr. America's Cup". Han har utmanat, forlorat och vunnit Cupen och 1980 blev han den som gjorde tävlingen till en professionell sådan då hans team hade 300 seglingsdagar på ett år. Utanför America's Cup har Conner 28 världsmästartitlar och ett OS-brons från spelen -76.

Alessandra Sensini

Alessandra Sensini är den mest framgångsrika kvinnliga OS-seglaren genom tiderna. Detta med en total medaljskörd som inbegriper ett guld, två silver och två bronsmedaljer. Detta genom deltagande i tre olika klasser inom vindsurfingen.

Sensini var på plats i Sanya och tog emot sin hedersutmärkelse. I sitt tacktal sa Sensini bland annat, "jag vill tack ISAFs ordförande, Carlo Croce som tog in mig i det italienska seglarförbundet där jag fått hjälpa till att stödja och verka för undgdomssegling och nästa generation seglare. Jag hoppas att jag kan inspirera den nya generationen och föra min kunskap inom sporten vidare".

Harold Vanderbilt (1884 – 1970)

Harold Vanderbilt nådde stora framgångar inom eran av J-klassen under America's Cup. Han försvarade under denna tidsperiod framgångsrikt Cup-bucklan tre gånger, 1930, 1934 och 1937.

Baserat på sina erfarenheter inom America's Cup-racingen var Vanderbilt också starkt bidragande till att utveckla och verka för införandet av en samling nya regelutformningar som så småningom kom att bli de moderna internationella kappsseglingsreglerna som infördes 1960.

Sir Peter Blake (1948 – 2001)

Sir Peter Blake kan verkligen beskrivas som en sann legend inom seglingsvärlden. Han ledde Nya Zealand till två America's Cup-segrar, vann Whitbread Round the World Race och erövrade Jules Verne Trophy, priset som föräras rekordinnehavaren av snabbaste seglingen runt jorden. 1994 blev Sir Peter Blake utsedd till Rolex World Sailor of the Year.

Under senare delen av sin karriär ägnade Blake mycket tid och engagemang i miljöfrågor. Det var också detta som tog honom på seglingen längs Amazonas där han tragiskt omkom under en piratattack.

Buddy Melges

Namnet Melges har haft en enorm inverkan på modern segling, framförallt genom Melges-familjens många olika båtar. Buddy Melges har uppnått stora sportsliga framgångar under sin seglingskarriär, bland annat OS-brons 1964 i Flying Dutchman och guld i Soling 1972. Han är även den genom tiderna äldsta rorsmannen som vunnit America's Cup vid en ålder av 62 år. Utöver detta har Melges ett antal världsmästartitlar i Starbåt, 5.5 metre och i isjaktssegling.

Hans bidrag som en engagerad och tuff motståndare inom en rad olika klasser samt hans bidrag inom utvecklingen av båtdesign har hjälpt till att forma seglingen som vi ser den idag.

Valentin Mankin (1938 – 2014)

Valentin Mankin föddes i Ukraina och är den enda seglaren i världen som har blivit olympisk mästare i tre olika klasser. Mankin vann guld i Finnjolle 1968, tog en guldmedalj i Tempest 1972 och en  silvermedalj i Tempest 1976. Därefter vann han återigen OS-guld 1980, denna gång i Starbåt.

Valentin Mankin var också känd för sin arbetsmoral, ledarskapsförmåga som mentor för yngre seglare och sin goda sportsmanna-anda.

Torben Grael

Torben Grael är en av Brasiliens stora seglare. Han är en av tre seglare i världen som har vunnit fem olympiska medaljer. Dessa består av två brons, en silvermedalj och två guld i klasserna Soling och Starbåt. Dessutom har Grael som skeppare på svenska Ericsson 4 vunnit Volvo Ocean Race och är flerfaldig världsmästare, bland annat i Starbåt och 12 metre. Som taktiker på Luna Rossa vann han också utmanarserien Louis Vuitton Cup i America's Cup. 2009 fick Torben Grael ta emot priset Rolex World Sailor of the Year.

Framöver kommer seglare väljas in i Hall of Fame var tredje år. Nästa tillfälle blir 2019. Läs mer på ISAFs hemsida, www.sailing.org/halloffame.

Top