Segling blir den första olympiska idrott som förbinder sig till FN:s jämställdhetsdeklaration

World Sailing, seglingens styrande organ, har blivit den första att underteckna UN Women Sport for Generation Equality Declaration.

Följande är ett pressmeddelande från World Sailing 

Att man skriver under kommer i samband med att World Sailing Trusts publicering av "Strategic Review in Women in Sailing". Rapporten undersökte jämställdheten i sporten och vilka förändringar som bör ske för att ta itu med ojämlikheten inom idrotten och igår, på internationella kvinnodagen tog World Sailing ytterligare detta viktiga steg mot större jämställdhet inom idrotten.

World Sailing ansluter sig till Internationella olympiska kommittén, Professional Squash Federation, Cricket Australia, Ibero-American Council for Sports and Male Champions for Change in Sport som de första undertecknarna av deklarationen.

Det globala engagemanget och den övergripande visionen för UN Womens Sports Generation Equality Declaration har sitt ursprung i Pekingförklaringen och handlingsplattformen från 1995, som diskuterar målen för hållbar utveckling - särskilt mål 5, att "Uppnå jämställdhet och stärka alla kvinnor och flickor."

Genom att underteckna deklarationen åtar sig World Sailing att göra betydande, tydliga och mätbara åtgärder som kommer att stödja relevanta aspekter av principerna.

World Sailings första åtgärd i detta avseende är att anta stadgar om jämställdhet mellan könen, som kommer att ligga till grund för organisationens arbete. Stadgarna kommer att innehålla policies för att ta bort alla former av könsbaserad diskriminering och partiskhet. Denna strategi är i linje med den Internationella Olympiska Komitttéens Agenda 2020, den strategiska planen för den olympiska rörelsen.

Omfattningen stadgarna kommer att innefatta: utvecklingen av seglingsporten inom alla discipliner för att förbättra och öka deltagande, prestanda och förutsättningar för kvinnliga idrottare, stöd för pensionerade professionella kvinnliga idrottare, utveckling av kvinnors segling bland nationella federationer, öka kvinnors representation och bidrag i seglingsstyrning, administration och tekniska roller.

Kim Andersen, president för World Sailing säger "World Sailing välkomnade World Sailing Trust:s rapport och dess rekommendationer när den släpptes. Idag är ytterligare ett positivt steg framåt för World Sailing när vi fortsätter vårt åtagande att stödja kvinnor i segling, förbättra kvinnors deltagande och att uppnå jämställdhet. "

Dee Caffari, ordförande för World Sailing Trust, sa: "Det som blev mycket tydligt, när World Sailing Trust publicerade den strategiska översynen, var att World Sailing var tvungen att ta ett grundläggande steg framåt när det gäller att främja större könsskillnad.

"Genom att 'leda framifrån' och offentligt ena oss med UN Women, börjar vi denna process och hoppas verkligen att detta är en tydlig signal till idrotten att jämställdhet mellan kvinnor och män måste vara vara en grundsten i hela vårt beslutsfattande. "

UN Womens Jennifer Cooper tillade: "Vi läser med stort intresse den strategiska granskningen som genomfördes av World Sailing Trust och uppskattar dess omfattande och öppna undersökning av jämställdhetstillståndet i idrotten. Vi stöder helhjärtat rekommendationerna för att ta itu med dessa frågor i segling .

"Vi är glada över att välkomna World Sailing som vår första underskrift för olympisk sport och ser mycket fram emot att arbeta med dem för att utveckla vägarna för att uppnå principerna i deklarationen."

Top