Search korsar Atlanten, dag 7: Flygfiskfiske och tidsfördriv

Vi har haft ett bra dygn, har kommit mer än halvvägs över Atlanten. Vi seglar för styrbords halsar och gör fin fart med kurs nästan rakt mot mål. Förra dygnet (midnatt till midnatt) avverkade vi 274 sjömil och snittade 11,2 knop, vilket gjorde att vi tog in lite på våra konkurrenter i sydväst. Men var gör man då när allt är lugnt och tråkigt ombord?

S/Y Cygnus Cygnus ARC 2018 – Dag 7

POS: 17°00. 300 N/ 36°47.300 W

TIME: Midday UTC+1

TWS: 17,5

TWD: 082°

COG: 295°

WPT BRG: 281

Current speed: 11 kn

24 hours (midnight-midnight)

- Average speed: 11,2 kn

- Distance sailed: 274 NM

- Max speed: 21,3 kn

Distance till Saint Lucia: 1411 NM

Vi har haft ett bra dygn med fin fart. Vi har nu placerat oss norr om våra konkurrenter, ca 100M norr om och 20M bakom. Taktiskt är vi nöjda här och har långsamt börjat tugga lite distans. Vi hoppas på att vi seglar en lite kortare väg och kommer förhoppningsvis att segla i lite mer vind.

Det har varit skönt med ytterligare ett relativt händelselöst dygn ombord. Vi borde ha tråkigt kan man tycka, men nej, det är en skön tillvaro och vi har hittills inte haft tråkigt alls. Dels slukar en båt av den här storleken lika mycket underhåll som denna matglada besättning slukar mat. På de dagliga inspektionsrundorna upptäcks ganska ofta något som kan servas eller lagas - Idag var det A2ans strumpsystem som behövde lite kärlek-  så där gick ett par timmar. Vi har även ett ständigt pågående splits- och knopseminarium. Vi övar splitshantverk och jämför olika knopars användningsområden. Ett roligt tidsfördriv men samtidigt nyttiga förberedelser i sjömanskap. Att alla kan slå en pålstek snabbt är viktigt för säkerheten och våra splits- och repkunskaper kom väl tillpass när vi lyckades vi bygga en välfungerande kicktalja då hydrauliken strular lite.

Men det finns många andra trevliga tidsfördriv.  Flera ombord läser. Några lyssnar på podcast eller kollar på film. Men förvånansvärt ofta ser man numera besättningskompisar som bara lugnt sitter och beundrar horisonten, de brytande sjöarna akterut eller förarnas dans i vågorna. Det är uppenbart att denna vecka till sjöss förändrat vårt beteende och vår förmåga till att bara vara närvarande och ta in. De första dygnen satt vi som vanligt uppslukade i olika skärmar, faktiskt gjorde vi det även många timmar efter det att vi seglat bort från telefontäckning och internet. Vi är nu fria från skärmarnas slaveri, vi är lugnare, öppnare, ler mer och skrattar oftare. Vi har givande diskussioner men hittar också utrymme för egentid och tyst reflektion. 

Sedan har vi maten. Ett ständigt ämne till diskussion och glädje ombord. Vi äter frukost, lunch och middag mer eller mindre samtidig. Eftersom vakterna rullar på är det ofta som inte är alla samlade, därför blir måltiderna trevliga sociala sammankomster, men också naturliga möten där vi får en chans att stämma av vad som hänt sedan sist och de närmsta timmarnas, göromål, taktik och strategi.

Jag har handlat god mat, men som ändå är lätt att förbereda. Har vi mycket att göra, eller är trötta, så tinar vi bara våra frysta måltider från Cocotte. Maten därifrån kan verkligen rekommenderas! Ska ni köra ARC så gå dit och fråga efter kubanskan Lucia, hon pratar ganska bra engelska (ganska... vi var nära att beställa kalvnjure som jag trodde var biff), se tidigare inlägg för mer information.  Men har vi tid och får matlagarkänsla, vilket är nästan jämt, brukar jag ock Alain laga från grunden eller laga goda tillbehör och förrätter till den frysta maten.

Till lunch åt vi grekisk sallad, förstärkt med bönor, tonfisk och picklad rödlök. Till middag igår åt vi kalvgryta med svamp och Caprese till förrätt. I kväll är det första advent och Christian och Philip skall ordna överraskningsmiddag. De är uppspelta, vi andra är mest nervösa och åt extra till lunch.

Nu till flygfisk-gissar-tävlingen

Under natten lyckades vi kasta i 4 lite vilsna men levande fiskar som hamnat i sittbrunnen och på morgonen hittade vi 12 fiskar på däck. Svaret på tävlingen är alltså 16 flygfiskar. 

Vi räknar i natt också. Den som gissar rätt denna gång vinner en date med kapten Philip!

Har vi flygfiskexperter därute har vi fortfarande en massa frågor om flygfiskar:

Alain, vår franske gäst och en av kockarna ombord undrar om de är goda att äta? Han har själv ätit giftfisken ”Fugu” i Japan så han är inte rädd för att prova nytt. 

Kapten Philip såg häromdagen en som var lite större och han undrar hur stor den största kan bli?

Fotograf Fredrik Schenholm undrar hur långt de kan flyga och hur många arter det finns?

Text: Fredrik Aurell 

Top