Search korsar Atlanten, dag 4: Fartrekord och solnedgångsdelfiner

Vi seglar i lång härlig atlantsjö som rullar in nästan rakt bakifrån. Solen skiner det blåser 20-22 knop, vi slörar med skenbar vind på 150 grader. Det brusar till bakom båten, aktern lyfter och båten börjar accelerera. 26,5 knop! Ropar Christian Harding som står till rors med ett brett leende.

S/Y Cygnus Cygnus ARC 2018 – Dag 4

POS: 22°47.550 N/ 27°55.725 W

TIME: Midday UTC+1

Port tack

TWS: 18,8
TWD: 089

Speed: 11,2 kn

COG: 290°

24 hours distance reduced: 248 NM

Distance till Saint Lucia: 1953 NM

Nu är livet riktigt bra, alla system fungerar, vi seglar fort och alla är glada. Strax efter vi slår fartrekordet för Ocean Explorer 60 katamaraner kommer det en stor flock delfiner och firar rekordet tillsammans med oss. De stannar mer oss i en halvtimma och leker i vågorna kring våra förar. Deras vackra spolformade kroppar glänser när de hoppar ur vattnet och flyger länge, perfektion. Alla i besättningen blir upphetsade som barn och vi pekar ut delfiner åt varandra både i lovart och lä. Man undrar om de hoppar och observerar oss eller om vi observerar dom. Hur som haver får jag en känsla av ett det är en intelligent varelses blick jag möter.

Så här fyra dagar in i vår digitala detox blir samtalen bara bättre och bättre. Det är uppenbart att vi har mer tid och uppskattar samtalen mer än vad vi gjorde i land. Ämnena är många och vi tar oss tid att ta in alla vinklar och perspektiv, vi tar oss tid att vara tysta och begrunda.

Strax innan solen går ner och ställer, den relativa seglingsnovisen Fotograf-fredrik den relevanta frågan. ”Varför blir jag inte trött på detta?”. 

Vi diskutera det, och tusen andra saker, under nattpasset. Hans svar är ljudet, mitt är vågornas dans och fri horisont. Vi kommer fram till att det i mångt och mycket är samma svar och att det är den stillsamt föränderliga miljön som stimulerar men samtidigt lugnar oss.

Till lunch åt vi grekisk sallad och resterna av gårdagens marockanska kycklinggryta. Till middag åt vi spansk lufttorkad skinka, Comte ost, Pasta al Arrbita och chokladpudding. 

Taktiskt är vi ett mycket spännande läge, vid lunchtid passerade vi våra två närmsta konkurrenter. De seglar söderut för babords halsar. Vi fortsätter för styrbord och vill gärna placera oss höger om våra konkurrenter för att dra nytta av det högerskift som vi tror kommer komma under det närmsta dygnet.  Blir det som vi tror och vi får skiftet först och kan gippa på det kan vi tjäna mycket. Risken vi tar är att vi kommer segla långsammare i de lite lättare vindarna norrut.

Fortsättning följer……

Top