Search Highlights: Västernäs tänker på Super Sunday!

Det börjar se oroväckande tomt ut i kappseglingskalendern, är säsongen verkligen på väg att ta slut. I så fall var det en mycket värdig säsongsavslutning på KSSS Olympic Class Regatta i helgen. Massor av båtar, massor av vindskift, massor av föräldrar och seglare och dessutom strålande sol. Anton Dahlberg satte huvudet på spiken och sa ”är det inte häftigt”, det skriver vi under på. Mer om Denna tävling på KSSS.se


Förutom att det var nytt deltagarrekord var det också mycket annat nytt, som tex 49:er FX. Damernas OS skiff har gjort entré på de svenska tävlingsarenorna, tre svenska(fjärde är på gång) och en finsk ställde upp i det första riksmästerskapet i den nya klassen. Det verkar som det våras skifftjejer just nu, varje dag kommer nya bilder på facebook från premiär turer i 49er FX, i Australien har ett nytt spännande 18-foots team dragit igång, de kallar sig skiff chicks racing. Dessutom har en av de allra största kvinnliga seglingsprofilerna amerikanskan Anna Tunnicliffe(motsvarigheten till Ben Ainslie) setts på bild i FX, det är häftigt på riktigt!

 

Skiff chicks racing och derar 18 foof skiff!

Photo: Day 2...so much fun!
Anna Tunnicliffe i 49er FX

Appråpå Ben Ainslie kan man inte nog imponeras över hans seglingstalang och kunnande, under ACWS tidigare i veckan slog han (seglings)världen med häpnad då han fullständigt dominerade fleetracingen i AC45:orna. Detta trots den lilla tid han haft i båten och tillsammans med laget. Sen lyckades han inte riktigt under finalerna, ”Super Sundays” men vem bryr sig, Ben är ändå kung även om James Spithill vann både matchracingen och fleetracingen totalt.

En inte riktigt lika ”super” söndag hade undertecknat och rorsman, samt kartläsare, Victor Bergström. Det började på baggensfjärden där vi alltså seglade SM i 49:er, vi hade seglat väldigt bra under hela regattan och ledde mästerskapet på samma poäng som team Sylvan/Hamel inför sista seglingen. Ett bra utgångsläge, där första båt i mål skulle ta hem titeln. Vi startar klockrent ner mot lä och lyckas halvsteka av just Sylvan/Hamel så pass mycket att när vi slår över till babord kan vi köra över dem och ta en klar ledning vid första kryssmärket.

I den första gennackersättningen får vi världens timglas och tappar hela vårt försprång. Sylvan och Hamel ser sin chans, seglar förbi och iväg, stämningen ombord på vår båt är inte direkt på topp då vi ser guldet glida ut våra händer. Carl Sylvan och Otto Hamel gör inga misstag och defilerar in i mål, stort grattis grabbar!

Carl Sylvan och Otto Hamel svenska mästare i 49er!

Som om det inte vore nog bittert att ta silver, så har problemen denna super söndag bara börjat. Efter världens långsammaste hoppackning och lastning av båten rullar vi mot Göteborg via pitstop på MacDonalds. Strax innan Gränna, då klockan hunnit bli halv tio, får vi punktering. Attans också men det går ju snabbt att lösa, ut med packningen fram med reservdäck, domkraft och fälgkors, skönt att få vara lite manlig i alla fall. Till Volvon är det en av hjulbultarna som speciell, det är en låsbult som ska förhindra stöld. För att få loss denna bult behöver man en speciellhylsa som man monterar på fälgkorset. Denna hylsa flyger all världens väg då vi försöker få loss bulten, attans också fram med mobillamporna och sök igenom hela diket i mörkret. Det var kanske inte riktigt som att försöka hitta en nål i en höstack men det hade inte varit helt fel med en metalldetektor i handskfacket. Efter ca en och en halv timmes letande hittar vi äntligen hylsan, två decimeter från däcket, nedtrampad i gruset. Skönt nu byter vi däcket och åker hem… Neeeej, då får vi inte loss bultarna som har rostat fast.

Hej Assistanskåren, vi har fått en punktering och får inte upp bultarna, kan ni komma och hjälpa oss?

Samåkning

Assistans kåren kommer efter en timmes väntan och tar lätt av alla bultarna med sina specialverktyg. Tyvärr lyckades han göra sönder specialhylsan så däcket kan inte bytas på plats utan måste in till verkstad. Upp med bilen på bärgningsbilen och in i lastbilen. Närmsta verkstad är i Jönköping, väl där kränger mekanikern på ett nytt däck och på hjulet och vi är åter på vägen fem timmar försenade. Göteborg siktas vd halv 4 och vi är inte alls bittra, vilket Super Sunday. Stort tack till team Hattifnatt och Hannah Montana som stannade på motorvägen och bjöd på tryffel, det glömmer vi inte i första taget.

Så åter till helgens stundande tävlingar, det är Norrlandsmästerskap i Umeå, Optimist race på Nääs yacht club, Less Höstregatta, Brittsommar Köret i Västerås och Kattegattpokalen i C55. Se dem alla i vår Kalender.

Segla lungt

Victor Västernäs

Victor@searchmagzine.se

Top