Sandhamnsregattan 2016 Classic SRS - rapport dag 2

Vill du se fler bilder? Klicka på bilden ovan och bläddra med pilarna på höger och vänster sida.Just nu pågår Sandhamnsregattan som arrangerar Classic SRS samt SM i drake. Vår classicredaktör Olle Appelberg deltar själv i classic SRS och efter ett samtal med honom nu på morgonen kunde vi konstatera följande:

Vi startar med en rättelse

Igår rapporterade vi Trumph som ledande båt efter första seglingen. Det var tyvärr fel. Pani hade hamnat i fel startgrupp. Efter att felet uppdagades stod det klart att Pani vunnit: Pani vann även gårdagens andra race och står nu som ledande båt.

Vi fortsätter med att kommentera bilden ovan

Liv har försatt sig i en trång situation vid rundningsmärket och kommer inte undan utan kör på Vågspel som i sin tur förlorar manöverförmågan och kör in i startfartyget. Startfartyget skadas och får åka in till Sandhamn för reparation.

Sandhamn bjöd på en härlig seglingsdag igår. Det gick undan för de flesta med en lång undanvind samt bidevind och lite kryss. Något förvånande ligger det i skrivande stund åtta protester på förhandlingsbordet vilket är ovanligt i classic-sammanhang. Flera skeppare har varit heta på gröten, det har varit en del trassel vid starterna och flera tighta situationer vid rundningarna. Det är precis det här som gör kappsegling så beroendeframkallande - vi älskar att se dessa anrika skönheter in action - samtidigt är det väldigt tråkigt när marginalerna blir för små.

Vi kappseglar inte för att det är lätt och riskfritt. Vi kappseglar för att det är en rejäl och mycket stimulerande utmaning. Kappsegling med den här typen av båtar innebär blandade fält med ett stort prestandaspann vilket ofta medför skymd sikt samt svårigheter att bedöma olika båtars fart och smidighet. En del båtar är dessutom riktigt stora och tunga vilket medför enorma krafter och moment. Det kan också vara värt att nämna att det har hänt mycket inom svensk Classic-segling de senaste åren. På ganska kort tid har man gått från mer lekfull uppvisningssegling till konkurrenskraftig kappsegling vilket naturligtvis får konsekvenser. Vi ser också en hel del nya båtar på kappseglingsbanan, en utveckling alla involverade välkomnar och är mycket glada för. Vi håller tummarna extra hårt idag för er som råkat ut för incidenter och önskar samtliga en härlig dag på vattnet!

RESULTAT ANDRA DAGEN

CLASSIC efter två race (topp tre). Hela resultatlistan hittar du på www.ksss.se/Documents/Resultat2016/Sandhamnsregattan.

1 SK 30 Pani Janne Nystedt Vikingarnas Segelsällskap

2 SK 75 Trumph Magnus Swahn Runmarö Yacht Club

3 SK 95 Marga S S9 Henrik Widstrand Stockholms SS

DRAKE efter fem race (topp tre). Hela resultatlistan hittar du på www.ksss.se/Documents/Resultat2016/Sandhamnsregattan.

1 Sophie Racing Hugo Stenbeck RV Brunnen (SUI)

2 5 i12 Martin Pålsson GKSS

3 Sweet Alice Hans Liljeblad Johan Hedberg/Gurra Krantz KSSS

Mer information om Sandhamnsregattan hittar du på www.ksss.se/Kappsegling/Kappseglingar/Sandhamnsregattan.

Top