SailBlaster är veckans seglingsApp!

Jakten på ett riktigt roligt seglingsimulatorspel går vidare, den här veckan testar vi och SailBlaster. Detta är ett spel med extremt dålig grafik och halvkass känsla på rodret men som plockar hem en del bra poäng ändå. Det som framförallt är bra är att det finns många olika valmöjligheter vad det gäller banor, båtar och svårighetsgrad. Den dåliga grafiken gör att man ha stenkoll på farten i "speedmode" och sen snabbt byta till "tacktikmode", vilket är väldigt realistiskt.


massor av valmöjlighet

Tidigare har vi tipsat om Americas cup the game, ett spel med schysst grafik och seglingskänsla, nackdelen där var att det endast fanns speed trial vilket gjorde spelat ganska platt. Därför var vi nu på jakt efter ett spel med lite fler valmöjligheter, i Sailblaster fann vi detta. Spelet är i fleetracing format och vi kan välja att segla i jolle, katamaran, stor katamaran och trimaran. När man kör jolle(laser?) och liten katamaran(typ acat) burkar respektive hänger man i trapets och på kryssen och något mindre på länsen.

Halvvägs ute i trapets

Vi har också möjlighet att välja om vi vill köra kryss-läns bana eller trapetsbana, hur långa racen ska vara, hur många båtar vi vill ha i fältet(1-10), vilken svårighetsgrad(1-10) hur lång prestarten ska vara samt om man vill ha styrbords eller babordsstart. Det är dessutom möjligt att utmana kompisarna och köra mot varandra antingen med delad skärm eller med på olika telefoner.

Välj om det är fördel på höger eller vänsterkanten

Som om inte det vore nog i början av spelet har man dessutom möjlighet att bestämma seglingsförhållandena, vilket är otroligt lyxigt! Man kan tex välja om det ska blåsa mer på höger eller på vänsterkanten

Vill du byta väderlek?

Den stora utmaningen i spelet är att hitta märkena, man har hjälp av två vita linjen som är laylines. Dessa linjer ser man dock endast när man har helikopterperspektivet och då är det extremt svårt att hålla fart i båten. Därför måste man kontinuerligt växla mellan helikopterperspektivet och närbild av båten. Detta skulle man kunna se som något som tar ner spelupplevelse men när man tänker efter är det ju precis så det är att kappsegla på en liten båt. Det är med andra ord väldigt realistiskt att båten går långsammare då man vänder sig om att tittar var nästa märke eller var konkurrenterna ligger.

Koll på konkurrenter och laylines?

Skrota regel 14

Den tråkigaste regeln i kappseglingsreglerna är regel 14 som säger att man måste undvika kontakt även om man har rätt till väg. Så är det inte i SailBlaster, här är det bara att köra på, ropa Starboard i alla situationer och se till att den andra båten får ett straff. Det är dessutom direktdömning, så man slipper sitta i utdragna protestförhandlingar.

För styrboard är det bara att köra på!


Sammanfattningsvis kan man väl säga att SailBlaster r att ganska underhållande seglingsspel, kass grafik men med många valmöjligheter. Antagligen kommer jag inte att hoppa över ett riktigt träningspass för att spela Sailblaser istället, men kanske kommer jag plocka fram det på bussresan. Spelet är gratis så testa själv, det fungerar till iphone och Ipad.

Victor Västernäs

victor@searchmagazine.se

Tipsa gärna om en bra seglingsapp som vi kan testa:)

Top