Sail For Gold är veckans seglings-App!

Seglingsspelet Sail For Gold är veckans App och är specifikt framtaget till OS-seglingarna i Weymouth. Volvo Car UK och RYA har tillsammans finansierat appen och det märks att det har kostat en slant. I spelet har du chans att utmana alla de brittiska OS-seglarna i respektive klass. Du får alltså en unik chans att slå självaste Ben Ainsle i hans egna paradgren Finnjolle. De klasser du kan välja mellan är Finnjolle, Laser standard, Laser Radial, Elliot 6m, RSX-bräda, 470 herr, 470 dam, Sonar och SKUD 18. 


Banan man seglar är anpassad till respektive klass och är den banan man seglade under OS. Man styr sin båt genom att dra fingret över skärmen åt höger/vänster beroende på om man vill lova eller falla. Styrningen fungerar ganska bra när man seglar rakt fram men är något seg när man skall slå eller gippa.

I racen seglar man en mot en och det gäller förståss att komma först i mål. Regler som syrbord/barbod och lä/lovart fungerar utmärkt. Straffsystemet fungerar så att gör du ett regelbrott får du tidstillägg och lyckas du få den andra båten att få ett straff får du istället tidsavdrag.

 

På banan finns det olika checkpoints som du kan segla igenom och då tjäna ytterligare bonussekunder. Spelets grafik är i världsklass och är definitivt det snyggaste seglingsspelet på marknaden. De har också lyckats få in seglingskänslan i spelet på ett bra sätt. För att veta hur högt/lågt du ska segla finns en pil att titta på. Pilen ändrar färg från grön till röd beroende på vilken vinkel du har till vinden. Pinar du tex på kryssen blir pilen orange och båten saktar snabbt in.

På länsen kan vinklarna vara något missvisande och det är väldigt långsamt att plattlänsa. Din tid du får kan du direkt dela via facebook och hamnar dessutom på resultatlistan som täcker alla spelares tider världen över.

Negativa saker:

De flesta OS-klasserna är med men varför går det inte att välja 49er eller 2.4. Det hade dessutom gett spelet en extra krydda om man kunde hissa spinnaker på undanvinden.

Att styra båten rakt fram är ganska lätt och smidigt men när du skall slå eller gippa blir det betydligt svårare. Det tar väldigt lång tid att få runt båten vilket gör att du tappar värdefulle metrar mot din konkurrent.

Innan start får du instruktioner om styrning, checkpoints och att du inte kan segla mot vinden. Det saknas en banskiss som talar om vart du skall segla. Eftersom banan är olika i varje klass tar det några race innan du vet hur du skall segla.

För att göra det så enkelt som möjligt finns det heller inga vindvrid eller vindbyar att ta hänsyn till. Bra om man är nybörjare men för oss proffs skulle sådana inslag öka svårighetsgraden och höja spelupplevelsen.

Seglingsspelet Sail For Gold är ett riktigt kul spel och det är lätt att fastna. Extra kul är att man möter de brittiska OS-stjärnorna och att man dessutom kan läsa om varje seglare. Att det är svenska Volvo som tagit fram spelet är lite retfullt, varför inte göra ett liknande spel om de svenska OS-stjärnorna? Hur bra marknadsföring är det inte? Klockrent sätt att profilera sina seglarstjärnor.

Appen finns tillgänglig till iphone, Ipad samt android 2.1 eller senare version.

Tidigare tester av Seglingsappar:

SailBlaster och Americas Cup Speedtrail

Text: Victor Bergström

bergstrom@searchmagazine.se


Top