Så här tänker World Sailing sälja in segling till Paralympiska Spelen 2028

I början på februari deltog World Sailing i ett virtuellt möte initierat av Paralympic Committee (IPC) där villkoren och tidslinjen beskrevs för sporter som söker inkludering i de Paralympiska Spelen i Los Angeles 2028.


David Graham, CEO för World Sailing, som deltog i genomgången gav följande kommentar (fritt översatt): "Återinförandet av parasegling i de paralympiska spelen ligger högst upp på World Sailings agenda. Vi är tacsamma för att IPC så tydligt har beskrivit ansökningsprocessen i ett så tidigt skede. Vi utgår alla från samma position, ingen sport är garanterad en plats och vi skall nu visa att parasegling är en av de mest inkluderande, mångsidiga och universella sporter som finns på vår planet. I slutändan är det upp till IPC:s styrelse, men vi kommer  göra vårt absolut bästa för att ta parasegling till Paralympics i Los Angeles 2028."

Arbetet intensifierades redan i höstas. För att uppmärksamma detta utanför den inre kretsen startade World Sailing mediakampanjen "BacktheBid" som spred sig som en löpeld på sociala medier hösten 2021.

Fia Fjelddahl backar kampanjen mot att seglingen ska vara med i Paralympic Games LA28. Foto: @seglarfia

Emma Hallén, Verksamhetsansvarig på Stiftelsen Skota Hem menar att alla involverade är överens om att seglingen hör hemma i Paralympics.

- En mer inkluderande sport är nästintill omöjlig att finna. Vi befinner oss mitt i en ett år lång ansökningsprocess då vi ska bevisa för IPC att seglarna förtjänar att vara del av programmet i Los Angeles 2028. Vi hoppas på ett starkt stöd för våra seglare från resten av seglingsvärlden.

Om segling kommer med i Paralympics 2028 är Fia Fjelddahl utan tvekan ett av våra svenska medaljhopp. För henne innebär paraseglingen en värld där hon inte behöver kompromissa sin rörlighet.

- Det ger mig en frihet att få utveckla mitt seglande till dess fulla potential. Parasegling (och egentligen paraidrott) är ett tillfälle för personer med funktionsvariation att också få tävla något jag saknade som ung och fick höra ”du är jätteduktig, även om du är sist”, kommenterar Fia.

World Sailing skall lämna in ansökan till IPC senast den 4 juli 2022. Nu håller vi tummarna för att det skall gå vägen.

Top