Ruyant snuvar Thomson på 24-timmarsrekordet

Det var mellan söndagen den 3 december klockan 14:30 och måndagen den 4 december klockan 14:30 UTC som Thomas Ruyant avverkade galna 539,94M med sin båt For People. Distansen slår Alex Thomsons rekord från Vendée Globe 2017 på 536,81M.

Retour à La Base gjorde premiär den 30 november och är ett sätt att utnyttja både tid och resurser för imocafleetet som förbereder sig inför Vendée Globe 2024. Transat Jacques Vabre, som tog båtarna över Atlanten i västlig riktning, seglades doublehanded medan Retour à La Base (precis som namnet antyder är målet Lorient) med start från martinique seglas solo.

Thomas rekord stod klart med mer än 2200M kvar att segla. Med tanka på att minst två lågtryckssystem ligger längs med vägen är det inte alls omöjligt att rekordet blir kortlivat. Det skall tilläggas att det var Thomas som vann Transat Jacques Vabre tillsammans med Morgan Lagraviere.

Vi har inte hittat något filmmaterial från rekordet men i notisen Spurttävling a la Imoca får man en känsla för hur det kan ha gått till (fast då mitt ute på öppna Atlanten förstås).

Vi åttatiden den 5 december var ställningen enligt tabellen nedan. Race Village i Lorient håller öppet den 9-17 december. Därefter väntar en välbehövlig julledighet för imocafleetet.

Mer om racet samt tracker hittar du på retouralabase.com.

Top