RS lanserar eldriven RIB

RS Electric Boats, ett nytt systerföretag till RS Sailing släpper i veckan Pulse58: en helt ny 5.8 meter lång eldriven RIB. Båten som för första gången visas up på båtmässan Das Boot, är ett resultat av två års forskning och produktutveckling och är den första serieproducerade helt eldrivna RIB:en.

Båtindustrin ligger efter bilindustrin när det kommer till utsläpp och bränsleeffektivitet. Med denna ny forskningen som bedrivs och en större förståelse för klimatläget är det således inte så konstigt att marknaden efterfrågar motorbåtar som är snällare mot miljön. 

Pulse58:s skrov är konstruerat efter sin eldrift. Ett tunnelskrov och lång vattenlinje miskar motståndet vid låga hastigheter vilket passar det omedelbara vridmoment som elkraft get, samtidigt som det ger en stabil och manövrerbar båt vid högre hastigheter. Batterierna sitter djupt i skrovet för att sänka tyngdpunkten och öka komforten. 

I utvecklingen av Pulse58 har RS använt sina erfarenheter från RS Aero och RS21, som båda är producerade med minimala utsläpp. Den hållbara konstruktionen består av biobaserad epoxiharts, återvunnet PET-kärnmaterial och naturligt framställda basalt- och linfibrer. Fibrer som både är otroligt starka och energiabsorberande. Det innovativa laminat är lätt och håller även i de mest extrema miljöer och RS Electric Boats har samarbetat med Tree Aid för att klimatakompensera så att hela byggcykelprocessen är koldioxidneutral.

Båtens räckvidd är minst 35 sjömil vid maxfart  (> 20 knop) så att den ska hålla för en dags användning normal användning. Båten som just nu är fritids- och tränarspecad  kommer att kompletteras med kommersiella versioner och superyacht-versioner i framtiden. Priset för en körklar båt, inklusive 57KWh kapacitet, elektronisk pekskärmsdisplay, Tech Grip cockpit halkfri och 5 års programuppdateringar kommer att ligga på € 99 950.

Visst är den lite dyr, men Pulse58 är ganska revolutionerande. I likhet med elbilar kräver full elektrisk drift ett nytt tänkesätt och ändrade användningsvanor. Men dessa små förändringar kanske är nyckeln till att skydda vår planets framtid och fortsätta njuta av båtliv på ett hållbart sätt.

Översikt 

  • Längd (ex tuber): 5.625 m / 18.45 ft
  • Length (ink uppblåsta tuber): 6.067 m / 19.90 ft
  • Bredd (ex tuber): 2.182 m / 7.15 ft
  • Bredd (ink uppblåsta tuber): 2.590 m / 8.50 ft
  • Vikt (ex batterier och motor): 280 kg / 617 lbs
  • Deplacement med två personer:  840 kg / 1851 lbs
Top