Restaureringen av draken Nessie från 1972

Oliver Weber kom över den gamla draken Nessie från 1972 av ren tur och om han bara visste hur hon skulle förändra hans liv. 

Draken Nessie byggdes 1972 på danska Børresen-varvet och just under den här tiden presenterade Børge Børresen sin första GRP-drake på London Boat Show. Det gör att Nessie var ett av de sista skroven som byggdes innan produktionen gick över till GRP-skrov. 

Det tog inte lång tid innan Nessie såldes och lämnade Danmark. 1976 fick hon en ny ägare, flyttades till Bodensjön och stannade där i några årtionden innan hon återigen såldes. När Oliver Weber köpte båten 2016 hade hon redan genomgått några mindre jobb och renoveringar. 

Ju närmare Oliver tittade på Nessie desto mer och mer insåg han vilket fynd han hade gjort. Det är självklart att moderniseringar har gjorts på en båt som är 50 år gammal, samtidigt var det som om tiden stått stilla ombord Nessie, troligtvis på grund av att de tidigare ägarna inte tävlat henne och därmed inte uppdaterat med några moderniteter. 

Restaureringen började. Arbetet tog i princip aldrig slut och projektet blev bara större och större. Oliver, som var en ganska oerfaren båtbyggare tog sig vatten över huvudet.

För att göra en lång historia kort lämnades Nessie in till ett proffs som fixade skrovet och bytte ut det som var ruttet. Oliver hade aldrig planer på att modernisera Nessie, istället gjorde han tvärtom, de nya blocken byttes ut till gamla, det var viktigt att båten fick behålla sin charm. 

Idag seglar Nessie för fullt och hennes historia är underbar. Det går att läsa mer om hennes resa från nybyggd i Danmark till restaureringen i Schweiz via Instagram Boerresen_DD197 och bloggen classicboatblog.com.

Top